Suriye, Rusya ile Amerika arasında bir askeri çatışmanın sahası olacak mı?

Çar, 29/08/2018 - 22:05

Rusya elinden geldiği kadar ABD ile doğrudan bir çatışmaya girmemeye çalışıyor ama füzeli saldırılara engel olabilir.

Welayet News - Rusya, Suriye topraklarına yeni bir askeri saldırı konusunda Amerika’yı uyardı. Rusya Savunma Bakanlığının bilgilerine göre, böyle bir saldırının gerekçesi de tahrik edici bir kimyasal saldırı olacaktır ve Suriye’nin İdlip ketinde iki terorist grup bu kimyasal saldırıyı tertipleme halindeler.

Amerikan yönetimi ise, yeni yaptığı bir açıklamada, Şam’ın bir kez daha kimyasal silahları kullanması halinde Suriye ordusuna ait mevzilerin yeniden ve daha şiddetli füze saldırılarıyla karşılaşacağı tehdidinde bulundu.

Moskova merkezli Nezavisimaya gazetesi bu hususla ilgili yayımladığı bir analizde, ABD’nin, Suriye’nin kuzey doğusunda Haseke kentinde kurmakta olduğu yeni Amerikan üssünü bu ülkenin askeri tesislerine yönelik saldırıda kullanabileceğini yazdı.Bu mesele rusça ve arapça yayın yapan bazı kitle ileşim araçları tarafından ifşa edildi. Adı geçen gazetenin askeri ve diplomatik kaynakları, askeri havaalanın Hadadi şehrinde yer aldığını ve Amerikalı mühenddislerce ağır askeri nakliye uçaklarının inişi için hazır hale getirilmekte olduğunu vurguladılar. Bu askeri üssün Rusya’nın elindeki Hmeymim üssünden daha üstün özellikleri bulunuyor.

Amerika, Rusya’nın Suriye’deki pozisyonlarına ve itibarına zarar verme çabası içinde         

Nezavisimaya gazetesine göre, Amerikalı yetkililerin Rusya’ya karşı geniş kapsamlı yaptırımları uygulama konusuyla yetinmedikleri görünüyor ve Moskova’yı Suriye’de de kendi pozisyonlarından mahrum kılmak istiyorlar. Bu girişimin bahanesi de göstermelik bir kimyasal saldırıdır. Beşşar Esat ordusunun  savaşan grupların mevzilerine saldırırken kimyasal silahları kullandığını göstermeleri gerekiyor.

Halihazırda, yüzde yetmişini muhalif silahlı grupların kontrol ettiği ve yaklaşık 3 milyon sivilin yaşadığı Suriye’nin İdlib kentinde askeri çatışmalar devam ederken, silahlı gruplar da devlet güçleri ve müttefiklerine saldırarak onları bu bölgelerden çıkarmak istediklerini belirttiler.

Rus Savunma Bakanlığı ayrıca, güvertesinde 56 adet kruz füzesi bulunduran ABD Donanmasına bağlı destroyer Sullivan gemisinin Suriye askeri tesislerini hedef almak amacıyla Fars Körfezine gelmiş olabilceğini de uzak bir ihtimal görmedi. Böylece, Amerika ve müttefiklerinin Suriye’ye karşı yeni bir askeri girişim için kendilerini hazırlamış oldukları gayet açık.

Askeri uzman Vladimir Popov, adı geçen gazeteyle söyleşisinde, Rusya’nın Akdeniz’deki askeri varlığının güçlendirilmesinin de büyük ihtimalle Amerika’nın Suriye’ye yönelik olası saldırılarına karşı caydırıcı olma gayesiyle gerçekleştiğini anımsattı. Popov, Rus deniz filosunun bu girişimiyle Suriye’nin askeri tesislerine füzeyle saldırı planının önüne geçebileceğini uzak bir ihtimal görmediğini söyledi.

Moskova ve Tahran yetkilileri İdlib’te geri kalan teroristlerin temizlenmesi amacıyla Suriye devlet güçlerinin müttefikleriyle birlikte planladığı askeri operasyonu destekliyorlar. Elbette, Türkiye’nin bu meseleye yönelik nasıl bir tutum alacağı henüz belli değil. Gerçi geçtiğimiz hafta Moskova’yı ziyaret eden Türkiye Dışişleri Bakanı Melüt Çavuşoğlu, bu meseleyi başta Rusya Devlet Başkanı  olmak üzere bu ülkenin üstdüzey yetkileriyle yaptığı görüşmelerde gündeme getirmişti. Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Şam’ın bu girişiminin olumsuz sonuçlarına yönelik endişe duyduklarını belirtti. Ayrıca, üstdüzey Türk heyetinin Vladimir Putin ile müzakelerinin neticesi de pek netleşmiş değil.

Batı ve savaşan gruplar kendilerini yeni bir kimyasal saldırı gösterisine hazırlamış durumda

Rossiyskaya gazetesinin yazdığına göre ise, geçtiğimiz günlerde Rusya Savunma Bakanlığı resmi sözcüsü İgor Konashenkov, İdlip sakini halkın Suriye’de Rusya’nın düşman kuvvetleri barıştırma merkezine verdiği bilgilere dayanarak yaptığı açıklamada, Amerika, İngiltere ve Fransa’nın Suriye devlet güçlerinin tesislerine yönelik yeni bir saldırılarına bahane olması için terorist grupların Suriye’de kimyasal silahları kullanarak tahrik edici başka girişimlere hazırlandıklarını ifade etmişti.

Bu askeri yetkilinin dediğine göre, halkın verdiği bilgilere göre, klor gazını içeren mühimmatlardan istife edilmek suretiyle İdlip kentinin Keferzita yerleşim bölgelerine yönelik önümüzdeki günlerde bir takım saldırılar tertiplenmiş ve bu amaç için daha şimdiden, İdlib’in gerginliği azaltma bölgesinin güneyinde ve Keferzita’ya altı kilometre uzaklıktaki Hatip yöresine ingilizce konuşan uzmanlar yerleşmiş bulunuyor. Bu kimyasal saldırı gösterisinin icra edilmesinden sonra halkın “Beyaz Miğferliler” tarafından kurtarılma gösterisi yapılacak ve daha sonra da ingilizce yayın yapan ve kimi Arap ülkelerinin medya organları bu olayı kapsamlı bir şekilde işleyeklerdir. Böylece, Suriye’de sorunları çözme sürecini tıkamak ve ortamı istikrarsızlaştırmak amacıyla bu ülke topraklarında kimyasal silahların kullanılarak geniş kapsamlı pravakosyonlara bölge dışı güçler bir kez daha kendilerini hazırlamış bulunuyorlar.

Rusya askeri yetkilileri, bundan önce de Suriye’de savaşan grupların kimyasal silahlarla, tahrik edici girişimlere yönelmeleri konusunda defalarca ifşatlarda bulunmuşlardı. Aslında Rusya Savunma Bakanlığı delil ve belgeler sunarak Suriye ordusunun kimyasal silah kullanmadığını kanıtlamaya çalışıyor. Zaten Suriye’deki bütün kitle imha silahları bundan kaç yıl önce uluslararası uzmanların gözetiminde yok edildiler. Elbette bu mesele, Amerika’nın, geçen yıl Nisan ayının başlarında İdlib’in Han Şeyhun şehrine yönelik kimyasal saldırıyı bahane ederek Suriye topraklarındaki askeri Şairat havaalanına füzelerle saldırmasına engel olmadı. Bu saldırıda sivil halktan bazıları hayatını kaybetti. Rus silahlı kuvetleri genel merkezi de daha sonra, bu şehirdeki kimyasal saldırıların kurbanlarını sergileyen görüntülerin gerçek olmadığı ve sadece Amerika’nın füze saldırısını gerekçelendirmek için tertiplendiği sonucuna varmıştı.

Suriye, Rusya’yla Amerika arasında askeri çatışmanın alanı olacak mı?  

Moskova merkezli Pravda gazetesi, ‘Beyaz Miğferlilerin temsilcileri Suriye’nin İdlip kentinde bir yerleşim alanına kimyasal bir saldırının hazırlığını yapıyorlar. Rusya Savunma Bakanlığının verdiği bilgilere göre, böyle bir gösterinin icraya konulması için kaç gündür gereken tedariklerin tertiplendiği görünüyor’ diye yazdı.

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsünün teşhir edici açıklamalarına değinen Pravda gazetesi, Amerika’nın da kendini Suriye’ye karşı olan bu tahrik edici girişimlere hazırlamış olduğunu ve güvertesinde elli, atmış adet kruz füzesi bulunduran ABD Donanmasına bağlı destroyer Sullivan gemisinin Fars Körfezine yerleştiğini, ondan sonra da ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un ise, Beşar Esad’ın bir kez daha kimyasal silah kullanması halinde koalisyon güçlerinin yeniden ve daha şiddetli şekilde Suriye’ye füze saldırısında bulunacaklarına dair uyarıda bulunduğunu hatırlattı. 

Bu açıklamalara karşı, Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov, Cumartesi günü, Suriye’ye yönelik yeni provakatif eylemler konusunda Washington’ı uyararak, “Bir kez daha şartların yeniden kötüleştiğine tanık oluyoruz ve Washington tarafından, bu sefer açıktan yapılan bir takım tehditleri duyuyoruz. Ancak bu tehditler, Suriye’de son terörist kampını yok edip bu ülkeyi normal hayata sahip bir ülke haline getirme stratejimizin, sarsılmaz irademizin önünde engel olmayacaktır” açıklamasında bulundu.

 Askeri uzman ve Rusya Subayları Uzman Konseyi üyesi Alexander Pirinciyev, Amerika’nın Suriye’ye yönelik askeri saldırısı, eğer geçekten böyle bir salıdırı olursa sivillerin can güvenliğini sağlamak için kesinlikle Rusya’nın ciddi tepkisiyle kaşılaşacağı görüşünde. Pirinciyev’in dediğine göre, Rusya’nın hava savunma gücü, fırlatılan füzeleri izlemek ve yok etmek için gerekli donanıma sahiptir. Elbette Rusya elinden geldiği kadar ABD ile doğrudan bir çatışmaya girmemeye çalışıyor ama füzeli saldırılara engel olabilir.

Rus askeri uzman, Suriye’de kimyasal saldırıya ilişkin provakatif eylemlerle ilgili olarak ise, Rusya’nın böyle bir saldırı için çeşitli saneryoları incelediğini ve karşı koyma olanaklarını göz önünde tutacağını anımsattı.

Rus askeri uzmanın görüşüne göre, mevcut şartlar ve yapılan tehditler Batı ve müttefiklerinin bir kez daha Suriye’de kendi güçlerini ortaya koyma ve Suriye ordusunun Rusya hava güçlerinin desteğiyle terör örgütü DAİŞ’in yok edilmesinde gösterdeği başarının etkisini değersizleştirme  eğiliminde olduklarını gösteriyor. Tabi ki, her türlü facianın önünü almakla birlikte, durumu daha da vahim hale getirmemesi için Rusya’nın bu tür girişimlere karşı vereceği olası tepkilerle ilgili en ince ayrıtısına kadar düşünmesi gerekiyor.       

Welayet News 



Yeni yorum ekle