Zarif: ABD psikolojik savaş üzerinde odaklanmış

Pa, 26/08/2018 - 11:00

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Amerikalı yetkililer en çok psikolojik savaş üzerinde odaklandıklarını ve İran milleti ve İran İslam Cumhuriyeti’nin uluslararası ortakları üzerindeki psikolojik baskıyı arttırmaya çalıştıklarını belirtti.

Welayet News - Pazar günü Bir TV programına katılan Dışişleri Bakanı Zarif, Amerika yönetiminin Bercam nükleer anlaşmasından çekilerek oluşturduğu psikolojik atmosferde şartların çok değiştiğini belirterek şöyle dedi: Hiç bir çok yönlü anlaşma, anlaşmaya taraf olanların tüm isteklerini kapsamaz, nitekim Amerikalı yetkililerin belirttiği üzere, Bercam anlaşması onların tarihinde en kötü anlaşma oldu ve Amerikalı yetkililerin tüm isteklerini karşılayamadı.

İran İslam Cumhuriyeti bölgenin diğer ülkelerinden farklı olduğunu kaydeden Dışişleri Bakanı Zarif, şöyle devam etti: Bölge ülkeleri silah satın alarak güvenliklerini temin etmeye çalışıyor, oysa İran İslam Cumhuriyeti güvenliğini, kalkınmasını ve ilerlemesini kendi halkına bağlı durumlar olarak görüyor ve bu yüzden kırk yıldır İran’a her türlü baskıyı uyguladılar, ancak bu millet bu baskılara karşı direnmeyi başardı.

Amerikalı yetkilileri hatta en yakın müttefiklerine yönelik istekleri gerçekleşmediğini belirten Dışişleri Bakanı Zarif, bu yüzden Amerikalı yetkililerin doğrudan firmaları aradıklarını ve onları resmen tehdit ettiklerini, yani psikolojik baskı ile şartları değiştirmek istediklerini vurguladı.

Zarif şöyle devam etti: Uluslararası arenada gerçek olan şu ki Amerika, Arabistan ve İsrail tüm uluslararası yasaları ihlal ediyor, ki bu da baskı yama anlamına geliyor, üstelik Amerika İran ile hiç bir ilişkisi olmayan en yakın müttefiki Kanada’ya karşı da tavır koyuyor. ABD Başkanı Donald Trump Bercam nükleer anlaşmasından çekildiği günden beri Amerikalı yetkililer istedikleri hedeflerine ulaşamadılar ve bu yüzden İran ile müzakere veya İran eylem grubu kurmak gibi uygulamalara yöneldiler.

 

 

Tags: 


Yeni yorum ekle