ABD ile her türlü müzakereyi yasaklıyorum

Pt, 13/08/2018 - 13:38

İslam İnkılabı Rehberi İmam Hamanei, İmam Humeyni (r.a) Hüseyniyesi’nde İran halkının farklı kesimlerinden binlerce kişiyle buluştu.

Welayet News - İslam İnkılabı Rehberi İmam Seyyid Ali Hamanei bugün öğleden önce İmam Humeyni (r.a) Hüseyniyesi’nde İran halkının farklı kesimlerinden binlerce kişiyle buluştu.

İmam Hamanei’nin konuşmalarının bazı satırbaşları şu şekilde:

Milletin farklı kesimleri günümüzdeki ekonomik sorunların farkındadır. Gıda ve ev satın alma gibi alanlarda ortaya çıkan pahalık sorunu bazı kesimleri gerçekten de baskı altında tutmaktadır.

Milli para kurumuzun değer kaybetmesi konusu halihazırdaki başlıca ekonomik sorunlardan. Birçok uzmana göre, bu sorunun kaynağı yabancı unsurlar değil. Tabii ki yaptırımlar da etkilidir fakat asıl neden bizzat kendimiz tarafından yürütülen işlemlere dayanıyor. Daha tedbirli davranırsak ambargoların karşısında durabiliriz.

Ekonomi alanında herhengi bir çıkmazla yüz yüze olmamız söz konusu değil. Sorunlar belli iken çözüm yolları da açık şekilde ortada.

Yargı Erki Başkanı’na yazdığımız son mektup ekonomik sorunlarla yolsuzluğa karşı mücadele için atılan olumlu bir adımdı. Seneler önce kuvvetler başkanlarına yazdığım bir mektupta da yolsuzluğun 7 kafalı bir ejderha olduğunu belirtip buna karşı tüm gücümüzle mücadele etmemiz gerektiğini açıkladım. Yolsuzluk yapanların önünde asla taviz vermeden dimdik durulacağını herkes iyi bilmelidir.

Yürütme organları farkındalıkla tüm arsalarda hazır bulunmalı; Meclis, Yargı Erki ve ilaveten mümin halkımız bu konuda sorumluluk sahibi olarak görevlerini yerine getirmeli. Döviz ve altın konusunda yolsuzlukla mücadele edilseydi tüm yollar sorunların üzerine kapanmış olurdu.

ABD yeniden müzakere önerisinde bulunmuştur; ancak onlar güç ile paraya bağımlı oldukları için müzakereyi bir tür pazarlık olarak tanımlıyorlar. Asıl amaçlarını belirleyip bunlardan bir adım bile geriye çekilmeyi kabul etmiyorlar. Karşı taraf onların istediğine uymazsa teslim olması için kriz yaratıyorlar. Ancak ABD peşinde olduğu puanları elde ettikten sonra verdiği tüm vaatlarını göz ardı ediyor.

Şimdi böylesi sahtekar bir devlet ile müzakere yapılabilir mi? Onların bize dayatmaya çalıştığı baskılar karşısında dayanmaya yeterli güce sahip olduğumuz takdirde müzakere masasına oturabiliriz fakat şimdi değil. İmam Humeyni ABD ile her türlü müzakereyi reddetti ben de aynısını yapıyorum ve bunu yasaklıyorum.

ABD geçen yarım sene süresince daha edepsiz bir tutum sergiledi. Örneğin geçen günlerde Suudi Arabistan tarafından Yemen’de yapılan cinayetlere karşı onların vicdanı hiç sızladı mı?

Amerika bizim karşımızda da utanmadan savaş ile müzakereden bahsediyor; savaşı bazılarını korkutmak için ortaya attıkları gibi müzakere konusunda da oyun oynuyorlar, birisi şartsız koşulsuz diyor  diğeri ise koşulları saydırıyor. Ancak bu konuda halkımıza iki kelime laf söylemeliyim; ne müzakere edeceğiz ne de savaş yaşanacak. Bu da İran halkının bilmesi gereken sözlerin özeti.

 



Yeni yorum ekle