Ruhani: Hazar Denizi'ne yabancı güçlerin girişi yasak

Pa, 12/08/2018 - 14:33

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Kazakistan’ın Aktav kentinde düzenlenen Hazar Denizi'ne Kıyısı Olan Ülke Liderleri Zirvesi’nde bir konuşma gerçekleştirdi.

Welayet News - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Kazakistan’ın Aktav kentinde düzenlenen Hazar Denizi'ne Kıyısı Olan Ülke Liderleri Zirvesi’nde bir konuşma gerçekleştirdi.

Ruhani, yıllardır devam eden müzakerelerin ardından Hazar Denizi'ne hukuki statü kazandıran anlaşmaya bugün imza atılacağını duyurdu.

Ruhani ilaveten, “Bu deniz Hazar’a kıyısı olan devletlere aittir. Askeri üslerin yabancılara devredilmesi veya yabancı üslerin kurulması, yabancı güçlerin askeri sevkiyatı hatta yabancı askeri gemilerin geçişi Hazar Denizi'nden yapılması yasaktır” dedi.

Hazar Denizi'nin potansiyellerine değinen Ruhani, şunları kaydetti: Bu denizin önemli özelliklerinden biri deniz ticareti ve taşımacılığına uygun olmasıdır. Kıyı ülkeleri deniz taşımacılığı sektörünü iyi bir şekilde geliştirerek ticari malları ve yolcuları taşıma konusunda daha kolaylıklar sağlamalı. Bu nedenle, bu denizdeki limanların genişletilmesi ve modernizasyonu, kıyı ülkelerinin gündeminde olabilir.

Cumhurbaşkanı Ruhani sözlerine şölye devam etti: Transit ve ulaşım alanında Hazar’a kıyısı olan devletler işbirliğini arttırma potansiyeline sahiptir. İran, Türkmenistan ve Kazakistan’ın demiryolu vasıtasıyla birbirine bağlanması, Hazar’ın doğusundaki ülkeleri Fars Körfezi ve Umman Denizi’ne eriştirebilir. Bunun yanı sıra İran ve Azerbaycan’ın ortak çalışmasıyla devam eden Astara-Reşt demir yolu projesinin tamamlanmasıyla Hazar’ın batısında bulunan ülkeler İran’ın güneyindeki limanlarna bağlanabilir.

Petrol ve doğalgaz ile ilgili işbirliğinin büyük önem taşıdığını dile getiren Hasan Ruhani, “Enerji transferi ve swapı konusunda bazı kıyı ülkeleriyle birlikte çalışmaya başladık. Bu konuyu ciddiyetle takip edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Bu deniz; barış, istikrar, dostluk ve iyi komşuluk ile ilerlemeyi sağlama konusunda başarılı bir model haline gelmiştir" diye konuştu.

Tags: 


Yeni yorum ekle