Rusya ABD'nin İran'a Karşı Yaptırımları Kabul Etmiyor

Cu, 10/08/2018 - 12:35

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Amerika'nın İran aleyhindeki yaptırımlarını Moskova'nın tanımayacağını ve bu yaptırımların bölgenin zararına olduğunu bildirdi.

Welayet News - Zaharova, dün düzenlediği haftalık basın toplantısında,  Amerika'nın İran'a yönelik yaptırımlarının bir sonucunun olmayacağını belirterek, ABD'nin nükleer anlaşmayı kanunsuz bir şekilde çiğnediğini ve buna rağmen isteklerini başka ülkelere dayatmak istediğini belirtirken, bu yaptırım anlayışı ve baskıların sırf Amerika'nın diğer ülkelere baskı yapmak ve özellikle de Avrupa'yı İran'la ilişkilerden uzaklaştırmak için yapıldığını söyledi. 

Rus yetkili, Amerika'nın nükleer anlaşmadan çekilmesinin ABD'nin ulusal çıkarına olmadığını ama Amerika'da küçük bir azınlığın dayatmasının neticesi olduğunu belirterek, Moskova'nın daha önce yayınladığı bildiride vurguladığı gibi nükleer anlaşmaya bağlı kaldığını ve  nükleer anlaşma çerçevesinde İran'la ilişkilerini sürdüreceğini bildirdi.

Bu arada Rusya dışişleri bakanlığı sözcüsü, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Rusya'nın Salisbury'de eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızı Mariya'nın zehirlendiği vakada kimyasal silah kullandığı yönündeki iddialarla ilgili olarak 22 Ağustos'ta yürürlüğe girmek üzere Moskova'ya yeni yaptırımlar uygulanacağına tepki gösterdi.
Yeni yaptırım kararını Washington'un 'yeni düşmanca adımı' olarak gördüklerini kaydeden Zaharova, "Söz konusu olan Rus tarafının fantezileri değil, cevabi nitelikteki önlemleri." dedi.

Diğer taraftan Rusya'nın Salisbury'deki olayda dahli olduğu iddialarını yanıtlayan Zaharova, ABD'nin aksine Rusya'nın envanterindeki tüm kimyasal silahları imha ettiğinin altını çizdi.

Zaharova, bu gerçeğe rağmen yöneltilen suçlamaların asılsız ve saçma olduğunu vurguladı.

 



Yeni yorum ekle