ABD'nin Gazze'deki savaşı durdurmaya yönelik son Güvenlik Konseyi kararının arkasındaki gerçek hedefleri nelerdir?
Kuzey cephesinde gerilimin tırmanması, Yemen'in Arap, Kızıl ve Akdeniz ile Hint Okyanusu'ndaki Amerikan ve İsrail gemilerine yönelik saldırılarının artmasıyla aynı zamana denk geldi. Bu da ABD'nin, Hizbullah'ı yok etme umuduyla Lübnan'a topyekün bir saldırı için işgalci ordunun elini serbest bırakmak amacıyla Gazze Şeridi'nde ateşkes taktiğine çılgınca başvurmasında önemli bir faktör haline geldi.
Welayet News - Ünlü Arap analisti Abdülbari Atvan, Ray el-Yevm gazetesindeki köşe yazısında bu konuyu ele alarak şöyle belirtti:
"Salı günü Lübnan Hizbullah'ının iki insansız hava aracının işgal altındaki Hayfa şehrine girmesinin ardından Hayfa'da hava saldırısı sirenlerinin çalması ve İsrailli yerleşimcilerin sığınaklara koşması olayını çok tehlikeli bir gelişme oldu. Bu olay, bu cephede tam ölçekli bir çatışma için zemin hazırladı ve işgal altındaki Filistin'in ne güneyi (Gazze) ne de kuzeyi (Cezire bölgesi) artık güvenli değil ve İsrail rejimi bunun sonuçlarına katlanması imkansız hale geldi.
Önemli bir nokta, Hizbullah'ın iki insansız hava aracının Güney Lübnan'dan Hayfa'ya sızmasının, kuzey cephesinde üç büyük gelişmeyle birlikte gerçekleşmiş olmasıdır:
Birincisi: Hizbullah hava savunması, iki gün önce Lübnan hava sahasına giren gelişmiş bir İsrail "Hermes 900" insansız hava aracını düşürmeyi başardı.
İkincisi: İsrail ordusu, Hizbullah'ın Salı günü (dün) İsrail askeri üslerini ve işgal altındaki Golan'daki "Kiryat Şmona" kasabasını bombalamak için 50 füze ateşlediğini ve bunun büyük yangınlara yol açtığını kabul etti.
Üçüncüsü: Hizbullah hava savunma birimi, "F-16" ve "F-15" gibi sabit kanatlı İsrail uçaklarıyla mücadele edebilecek ve bunların Lübnan hava sahasına girmesini engelleyebilecek gelişmiş füzelere sahip olduğunu açıkladı.
Bu cephede yaşanan gerginliğin tırmanması, Yemenlilerin Arap Denizi, Kızıldeniz ve Akdeniz'de ve Hint Okyanusu'nda Amerikan ve İsrail gemilerine yönelik saldırılarını artırmasıyla aynı zamana denk geldi. Bu durum, Amerika'nın "çılgınca" bir şekilde Gazze Şeridi'nde bir "ateşkes" sağlamaya çalışmasının temel nedenlerinden biri olarak görülüyor. Bu ateşkes, İsrail ordusunun Hizbullah'ı yok etme umuduyla Lübnan'a kapsamlı bir saldırı başlatması için elini serbest bırakmayı amaçlıyor.
İnsansız hava araçlarının Hayfa'ya ateşlenmesi ve bunların İsrail'in oldukça gelişmiş olması beklenen savunma sistemlerine sızmayı başarması, İsrail'in askeri ve siyasi liderlerine yönelik bir tehdit mesajıdır. Bu durum, Hayfa ve diğer işgal altındaki Filistin şehirlerinin direnişin saldırıları menzilinde olduğunu ve Lübnan hava sahasının ihlal edilmesi ve Gazze'ye yönelik soykırım savaşının devam etmesi durumunda, bu işgal altındaki şehirlerin tamamen yıkılacağı gerçeğini doğruluyor.
Direniş, şu ana kadar cephaneliğinde çok sayıda bulunan ve İsrail'in değerlendirmesine göre 200.000'den fazla füzeye ulaşan hassas ve ağır füzelerini kullanıyor. Netanyahu'nun Lübnan'ı taş devrine döndürme tehdidini yerine getirememesinin nedeni, muhtemelen Lübnan İslami Direnişi'nin cevabının büyüklüğünün ve İsrail rejiminin varlığı için tehlikesinin farkında olmasıdır.
Lübnan İslami Direnişi'nin Gazze savaşından bu yana işgal altındaki Filistin'in kuzeyinde başlattığı yıpratma savaşı, yangınlara ve maddi ve manevi yıkımlara neden oldu ve şu ana kadar 200.000'den fazla Siyonist yerleşimciyi işgal altındaki Celile'den uzak bölgelere kaçmaya zorladı. Bu savaş, Gazze Şeridi'ndeki soykırım ve etnik temizlik savaşı durdurulmadıkça sona eremez.
Bu durum, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in bölgeye sekizinci ziyaretinin nedenini açıklığa kavuşturuyor. Blinken, Mısır ve Katar gibi Arap ülkelerinin arabuluculuğuyla Gazze'de ateşkes sağlanması umuduyla bölgeye geldi.
ABD'nin karşı çıkmamasıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Gazze Şeridi'nde ateşkes için bir karar tasarısı çıkarılması, pratikte asla uygulanamaz ve onlarca benzer kararın bulunduğu BM arşivine konulur. Bunun birçok nedeni var, ancak en önemlisi, Filistin direnişinin bu kararı memnuniyetle karşılamasına rağmen, bu tür kararlara aldanmayacağı ve ABD'nin Doha ve Kahire'de yapılan müzakerelere verdiği desteğe inanmayacağıdır. Özellikle ABD Başkanı Biden'ın Arap arabulucuları, Hamas ve İslami Cihad liderlerini İsrail'in şartlarını kabul etmeleri için baskı altına almaya teşvik etmesi ve bu şartları kabul etmezlerse Katar'dan sınır dışı edilmeleri için çağrıda bulunması nedeniyle direniş, ABD'nin müzakerelere verdiği desteğe inanmıyor.
Geçtiğimiz Cumartesi günü Gazze'deki Nuseyrat mülteci kampında İsrail ordusunun gerçekleştirdiği ve 4 İsrail esirini kurtarmayı başardığı katliamdan sonra - geride 300'den fazla şehit ve 700'den fazla yaralı bırakan bir vahşet - ABD destekli Kahire ve Doha müzakerelerinin çöktüğünü ve Amerikan istihbarat teşkilatlarının ve yüzen üssünün bu suçun planlanmasında ve uygulanmasında yer aldığının somut delillerle ortaya çıkmasının ardından itibarının zedelendiğini söyleyebiliriz.
İHA'ların Hayfa'ya ulaşması, işgal altındaki Suriye'nin Golan yerleşimlerine onlarca füze atılması, İsrail askerlerinin Gazze'de direniş tuzaklarına düşmesi, İsrail siyasi liderleri arasındaki anlaşmazlıkların artması ve bu rejimin acil savaş konseyinin dağılması, işgal rejiminin sonunun yaklaştığını ve direnişin nihai zaferinin yakın olduğunu doğrulayan işaretlerdir. Şu anda ihtiyacımız olan tek şey sabır, kararlılık ve ABD, arabulucular ve müzakerelerine karşı daha fazla güvensizliktir. Bu gerçeklerin, "Aksa Tufanı"ndaki en büyük Filistin başarısını kaydeden Gazze Şeridi'ndeki direnişin saha komutanları tarafından göz ardı edilmediğine inanıyoruz."
Add new comment