"Ankara ve Şam Bağdat’ta Görüşecek"

Cu, 07/06/2024 - 07:49

Irak Merkezi Hükümeti’nden bir yetkili, çarşamba günü Irak medyasına yaptığı açıklamada, Bağdat’ın Şam ile Ankara arasındaki arabuluculuk çabalarının, iki komşu ülkeden yetkililer arasında Bağdat’ta bir toplantı yapılması kararıyla sonuçlandığını söyledi.

Welayet News  - Irak medyasına demeç veren ve ismi açıklanmayan bir Hükûmet yetkilisi, Türkiye ve Suriye’den yetkililerin önümüzdeki günlerde Bağdat’ta bir görüşme yapacağını duyurdu. Irak Başbakanı Muhammed Şia es-Sudani'nin iki ülkeyi uzlaştırma çabalarına atıf yapan yetkili, Bağdat'ın önümüzdeki günlerde de Ankara-Şam diyaloğunu kolaylaştırma girişimlerine devam edeceğini kaydetti.

Yetkili, “Sudani ve ekibi, açıklanmayan ikili temaslar ve görüşmeler yoluyla olumlu sonuçlar elde etti; hem Şam hem de Ankara, Bağdat'ın arabuluculuğunu önemli ölçüde kabul etti.” dedi.

‘BAZI ADIMLAR OLACAK’ DEMİŞTİ

Irak Başbakanı Sudani, geçen günlerde Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda, “Beşar Esad’la güçlü ilişkileriniz var. Esad’la Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili görüşüyor musunuz? Irak’ın arasında arabulucu olma ihtimali var mı?” sorusunu şöyle yanıtlamıştı:

“Suriye’nin güvenliği Irak’ın ulusal güvenliğidir. Irak’taki terör saldırılarının çoğu Suriye Devleti’nin kontrol edemediği bölgelerden kaynaklanıyor. Bu bizim için büyük bir endişe kaynağı. Bunun yanı sıra kardeş Suriye halkının yaşadığı sıkıntıları görmezden gelemeyiz. Biz Suriye’nin güvenliği ve istikrarı için ortaya konan bütün çabaların yanındayız. Suriye’nin Arap Birliği’ndeki koltuğunu geri almasını sağlayan ülkelerden biriyiz. Şüphesiz Suriye’de diyalog ve uzlaşma olması hususunda Türkiye ile aynı düşünüyoruz. Çünkü Türkiye’nin karşı karşıya olduğu terör tehlikesinin kaynağı da Suriye Devleti’nin kontrolünün olmadığı bölgeler. Dolayısıyla uzlaşmaya varılması ve anlaşmazlık olan konuların giderilmesi ve ortaklaşılan konulara odaklanılması için bakış açılarının yakınlaşmasında ortak bir çıkar söz konusu. Bu bağlamda bölge ülkelerinin bakış açılarının yakın bir zemine oturtulmasında Irak’ın rolü merkezi bir konumda ve önemli. Bölge ülkeleri birbiriyle uyumlu hale nasıl gelir diye böyle bir rol üstlendik. Suriye ve Türkiye arasında da böyle bir uzlaşma ve diyalog zemini oluşturmaya çalışıyoruz.”

Sudani, “Daha önce bu konuyla ilgili Erdoğan veya Esad’la konuştunuz mu?” sorusunu da “Kesinlikle bununla ilgili görüşmeler sürüyor. İnşallah yakında bu bağlamda bazı adımlar olacak.” ifadeleriyle yanıtlamıştı.

ESAD VE SUDANİ İŞBİRLİĞİNİ ELE ALDI

Irak Başbakanı Muhammed Şia el-Sudani, çarşamba günü Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir telefon görüşmesi yaparak iki ülkenin terörle mücadele ve diğer güvenlik konularında eşgüdümünü ele aldı.

Irak Başbakanlığı Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Sudani ile Esad arasında yapılan görüşmede, iki ülke arasındaki ortaklığın geliştirilmesinin önemi vurgulandı. Açıklamaya göre, her iki lider de terörizm ve diğer güvenlik sorunlarıyla mücadelede iki ülke arasındaki eşgüdümü ele aldı. Ayrıca görüşmede, özellikle ekonomik alanlarda işbirliğini geliştirmenin yolları arandı.

Sudani, 31 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Türkiye ile Suriye arasında uzlaşma sağlanması için hem Beşar Esad hem de Recep Tayyip Erdoğan ile iletişim halinde olduğunu belirterek, “Yakında bu konuda bazı adımlar göreceğiz.” demişti.

 AZERBAYCAN VE İRAN’DAN SICAK TEMAS

İran geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin önemini vurguladı.

İran Cumhurbaşkanlığının yazılı açıklamasına göre Muhbir ile Aliyev telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi nedeniyle taziyelerini ileten Aliyev, İran ile dayanışma içinde olduklarını belirtti.

Reisi ile son görüşmesinde yaptığı istişareler ve iki ülke arasındaki anlaşmalara işaret eden Aliyev, görüşmede, Tahran'daki Azerbaycan Büyükelçiliğinin yakın zamanda yeniden açılması konusunda da anlaşmaya vardıklarını ifade etti.

Muhbir ise Azerbaycan hükümetinin gösterdiği dayanışma için teşekkür ederek, İran halkının Azerbaycan ile kopmaz bağlara sahip olduğunu kaydetti.

Muhbir, Reisi ile Aliyev'in son görüşmesinde iki ülke arasında varılan anlaşmaların hayata geçirilmesinin önemini vurguladı. Bölgesel güvenliğin ancak bölge ülkelerinin işbirliğiyle sağlanacağını belirten Muhbir, yabancıların bölgedeki varlığının Kafkasya'da güvensizliğe yol açacağını söyledi.

Aliyev de Azerbaycan'ın bölgesel işbirliği ve bölgede yabancıların varlığının önlenmesi konusunda kararlı olacağını belirtti.



Yeni yorum ekle