Arap Ülkeleri Başkanları, Filistin Meselesini Görüşmek İçin Çin’de Bir Araya Geliyor

Pt, 27/05/2024 - 11:34

Çin, yarından itibaren Batı Asya bölgesindeki iş birliğini artırmak ve bu ülkelerle ilişkileri güçlendirmek ve Filistin sorununu çözmek amacıyla Arap ülkelerinin başkanlarının katılımıyla 5 günlük bir toplantıya ev sahipliği yapacak.

Welayet News  - Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying bu sabah yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘28 Mayıs Salı gününden 1 Haziran Cumartesi gününe kadar Bahreyn, Mısır, Tunus ve BAE başkanları Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in daveti üzerine bu ülkeyi ziyaret edecek.’

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al-i Halife, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ve BAE Başkanı Muhammed bin Zayid bin Al-i Nahyan'ın bu toplantıya katılıp katılmayacağına değinen Hua Chunying, şunları söyledi: ‘Onlar, Çin ve Arap ülkeleri İşbirliği Teşkilatının 10'uncu Bakanlar Konferansı'nın açılış törenine katılacaklar.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Deng Li, Pekin'de düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: ‘Perşembe günü Xi Jinping zirveye katılacak ve önemli bir konuşma yapacak.  Xi ayrıca ikili ve bölgesel ilişkiler ile uluslararası meselelere ilişkin görüş alışverişinde bulunmak üzere 4 ülke lideriyle de görüşmelerde bulunacak.

Bu toplantı, Çin ile Arap ülkeleri arasındaki fikir birliğini derinleştirmeyi amaçlıyor ve bu toplantının başkanlığını üst düzey diplomat Wang Yi ile Moritanyalı mevkidaşı yapacak ve Filistin meselesine ilişkin de ortak bir bildiri yayınlayacaklar.’

Çin son yıllarda Arap ülkeleriyle daha yakın ilişkiler kurmaya çalışıyor. Çin Dışişleri Bakanı Wang, Batı Asya ziyareti sırasında Ocak ayında Kahire'de Sisi ile bir araya geldi ve iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihin en iyi seviyesine ulaştığını söyledi.

Pekin'de Arap ülkelerinin liderleriyle bir toplantının yapılacağı bir dönemde, Çin Filistin meselesinde kendisini arabulucu olarak göstermeye çalışıyor. Çin, tarihsel olarak Filistin davasının yanında olmuş ve İsrail ve Filistin çatışmasını çözmek için sözde iki devletli çözümü desteklemiştir.

Öte yandan Xi, savaşın çözümü için "uluslararası barış konferansı" çağrısında bulunmuştur.

Kasım ayında Pekin, mevcut gerginliğin azaltılması konusunu görüşmek üzere Filistin Yönetimi, Endonezya, Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün dışişleri bakanlarının katıldığı bir toplantıya ev sahipliği yapmıştır.



Yeni yorum ekle