İsrailli Tarihçi: Siyonizm'in İşi Bitti

Pa, 26/05/2024 - 11:25

İsrailli bir tarihçi, Siyonist hareketin insanlığa karşı işlediği suçların kara tarihine dikkat çekerek, "Bugün Siyonizm'in sonu geldi. Arap-Yahudi çatışmasını çözmek için tek yol, özgür ve demokratik bir Filistin devleti kurmaktır ve "iki devletli çözüm" yolu artık geçerli değildir." diye belirtti.

Welayet News  - Kudüs el-Arabi gazetesine verdiği bir röportajda, 7 Ekim olaylarının Siyonist yapının içinde büyük bir kırılma yarattığını ve "iki devletli çözüm" yolunun artık geçerli olmadığını belirten İsrailli tarihçi Ilan Pappe, Arap-İsrail çatışmasını çözmek için tek yolun özgür ve demokratik bir Filistin devleti kurmak olduğunu vurguladı.

İsrailli tarihçi Ilan Pappe, ABD'de FBI tarafından gözaltına alınmasının ardından yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1948'den beri ABD'de aktif olan Siyonist lobisini memnun etmeye çalıştığını belirtti. Pappe, ABD hükümetinin İsrail'in ABD'deki protestocuları bastırma taleplerine yanıt vermeye çalıştığını söyledi.

Pappe, Batı ve ABD'de Filistin yanlılarının baskı altında tutulmasını eleştirerek, bu eylemlerin insanların Filistin meselesi hakkında özgürce konuşmasını engelleme girişimleri olduğunu ve bunu sindirme ve taciz olarak değerlendirdiğini vurguladı. Tek çözümün, herkese eşitlik getirecek ve İsrail'in temsil ettiği apartheid rejimine son verecek özgür ve demokratik bir Filistin devleti kurmak olduğunu belirtti.

İsrailli tarihçi, Siyonist toplum içindeki iç anlaşmazlıklara da değinerek şöyle dedi: "İsrail toplumunda laik ve liberal Siyonistlerle dindar ve aşırı Siyonistler arasında büyük bir uçurum var. Aralarında çok az ortak nokta bulunuyor. 7 Ekim olayları, Filistin'deki Siyonizm yapısında ciddi çatlakları oluşturdu ve zaten mevcut olan Siyonizmin gerilemesinin başlangıcının işaretlerini ortaya çıkardı."

Pappe, "Eğer aşırı Siyonist kamplar bu çatışmalarda galip gelirse, birçok laik ve liberal Siyonistin İsrail'den ayrılacağını düşünüyorum. Çünkü birçoğu çifte vatandaşlığa sahip ve mesleki durumları nedeniyle çalışmalarına başka ülkelerde devam edebiliyorlar." diye belirtti.

İki devletli çözümün artık geçerli olmadığını ve önemini yitirdiğini vurgulayan Pappe, özgür ve demokratik bir Filistin devleti kurmanın çok zor olduğunu ancak bu olmazsa kan dökülmeye devam edeceğini söyledi. Ayrıca, Gazze'deki gelişmelere ilişkin olarak dünya halklarının Batı rejimleriyle çelişen tutumlarına dikkat çekti. Batı ülkelerinde Filistin hakkında konuşmanın yasak olduğunu ve hiçbir Batı ülkesinin İsrail'i mahkemeye çıkarmaya cesaret edemediğini söyledi.



Yeni yorum ekle