Güney Afrika: Lahey, Gazze'nin tamamına yönelik saldırının durdurulması için bir emir çıkarmalı

Ct, 25/05/2024 - 20:42

Güney Afrika hukuk ekibinin sözcüsü, Lahey Mahkemesi'nin işgalci rejimin Refah kentine yönelik saldırısının durdurulması gerekliliğine ilişkin kararını memnuniyetle karşılayarak Siyonistlerin Gazze Şeridi'nin tamamına tecavüzüne ilişkin böyle bir kararın çıkarılmasını talep etti ve bu konuda Güvenlik Konseyi ile temaslara devam edeceğini vurguladı.

Welayet News  - Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın Siyonist rejimin Gazze Şeridi'ne yönelik soykırım savaşını şikayeti üzerine karar vererek, işgal ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a yönelik saldırısının derhal durdurulmasını talep etti. Güney Afrika hukuk ekibinin sözcüsü şunları söyledi: Uluslararası Adalet Divanı'nın taleplerimize verdiği yanıttan memnunuz.

Güney Afrika hukuk ekibinin bir sözcüsü el-Cezire ile yaptığı görüşmede şunları söyledi: Lahey Mahkemesi'nden Gazze Şeridi'nin tamamına yönelik bu kararı vermesini ve Gazze'nin tamamındaki saldırganlığın durdurulmasını istedik.

Bu sözcü şöyle devam etti: Uluslararası Adalet Divanı'nın bugüne kadar yaptığı her şeyin cesaret verici olabileceğine inanıyoruz. Ayrıca alanının uzmanlarından oluşan bir komite oluşturulması talebimizi de duyurmak istiyoruz. Gazze'de işlenen suçlarla ilgili acil bir soruşturma yürüterek Güvenlik Konseyi'yle temasa geçeceğiz.

Bu Güney Afrikalı yetkili şunları vurguladı: Lahey Mahkemesi'nin verdiği ceza, İsrail'in cezadan kaçmasının önlenmesine yardımcı oluyor.

Bu sözcü Lahey Mahkemesi'nde Batı'nın ve ABD'nin Siyonist rejime verdiği destekle ilgili şunları söyledi: Batı'dan İsrail'in uluslararası mahkemelerde karşı karşıya gelmesi konusunda uyarı mesajları aldık.

Güney Afrika'nın, Siyonist rejimin Gazze halkına yönelik soykırım savaşı nedeniyle Lahey Mahkemesi'ne şikâyette bulunmasının ardından, çeşitli ülkeler de bu şikâyete katılarak Lahey Mahkemesi üzerindeki baskıyı artırdı. Dün Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın Gazze'ye yönelik saldırının durdurulması talebine ilişkin karar vererek şunları vurguladı: İsrail, Refah'a yönelik askeri saldırısını derhal durdurmalı. 2 karşı oya karşılık 13 üyesinin onayıyla bu mahkeme, Siyonist rejime Refah'a yönelik askeri saldırıyı durdurma emri verdi.

Uluslararası Adalet Divanı Başkanı şunları söyledi: Güney Afrika, mahkemeden Refah'taki askeri operasyondaki gelişmelere uygun olarak ilave tedbirler alınmasını istedi. Mahkeme, haftalarca süren bombardımanın ardından Refah'taki insani durumun felaket düzeyde olduğunu belirtiyor. İsrail'in Refah'a yönelik kara saldırısı halen devam ediyor ve yeni bir yerinden edilme dalgasına yol açtı.

O şunları ekledi: Mahkemenin Mart ayında onayladığı geçici tedbirler son gelişmelere tam olarak cevap vermemekte olup, bu koşullar 28 Mart'ta verdiğimiz kararda değişiklik yapılmasını gerektirmektedir.

Lahey Mahkemesi'nin kararına göre İsrail, mültecilerin güvenliğinin sağlanması, hayatlarının korunması ve Refah'tan el-Mevasi'ye nakledilmeleri için yeterli koşulları sağlamamıştı. Mahkeme, İsrail'in Refah'a saldırısı sonucu ortaya çıkan durumun siviller için giderek artan bir tehlike oluşturduğuna karar verdi.



Yeni yorum ekle