ABD: İran bizimle masaya oturmalı!

Sa, 07/08/2018 - 16:00

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, eğer İran yaptırımların tekrar uygulanmasını istemiyorsa, ABD Başkanı Donald Trump'ın teklifini kabul edip masaya oturmalı dedi.

Welayet News - ABD'nin İran'a yönelik ekonomik yaptırımlarının ilk bölümüne geri dönmesinin ardından ‘İran liderleri ne yapabilir?' sorusu üzerinde, Fox News'te konuşan Bolton "Tatmin edici olmayan ve sıkıntlı olan İran nükleer anlaşması çerçevesinde değil, gerçekten kontrol edilebilir bir şekilde, İran, başkanın (Trump) müzakere teklifini kabul edip balistik füzeleri ve nükleer programından tamamen vazgeçebilir" dedi.

Konuşmasının devamında, "İran ciddiyse, masaya oturur" diyen Bolton, ' ciddi olup olmadığını öğreneceğiz" ifadelerini kullandı.

ABD yönetimi, Washington saati ile 00.01 (TSİ 07.01) İran'a yönelik ekonomik yaptırımlarının ilk bölümünü uygulamaya başlamıştı.

Yabancı şirketlerin İran'ın otomobil sektörüne girmesini önleyecek yaptırımlar, ülkenin el yapımı halı ve şam fıstığı gibi gıda ürünlerinin ABD'ye ihracını da ambargoya tabi hale getirdi.

5 Kasım'da yürürlüğe girecek olan ve İran'ın enerji sektörünü, petrol ticaretini ve İran Merkez Bankası'nın yabancı  finans kurumlarıyla yaptığı işlemleri kapsayan ikinci bölüm yaptırımların İran ekonomisine büyük zarar vereceği iddia ediliyor.

İran Çalışma Bakanı Ali Rebii, "Yaptırımlar nedeniyle yaklaşık 1 milyon İranlının işsiz kalabileceğini" belirtmişti.

Trump, selefi Barack Obama tarafından 2015 yılında İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Çin ile birlikte İran'la  imzalanan nükleer anlaşmadan ABD'yi 8 Mayıs'ta çekmişti. Anlaşmanın diğer imzacıları ise ABD'nin bu tek taraflı adımına karşı çıkmıştı.

 



Yeni yorum ekle