UAD İsrail'in Gazze saldırıları hakkında yeni kararını bugün duyuracak

Cu, 24/05/2024 - 08:05

Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) bugün TSİ 16.00 sularında İsrail'in Gazze'ye ilan ettiği savaşı nasıl yönettiği ile ilgili yeni bir karar vermesi bekleniyor.

Welayet News  - UAD'nin bugünkü kararında İsrail'in saldırılarını durdurmasını emredebileceği konuşulurken Uluslararası Ceza Mahkemesi de savcı Karim Khan'ın hazırladığı tutuklama emri taleplerini dinleyecek üç hakimi belirledi. Khan, İsrail Başkanı Binyamin Netanyahu, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Hamas lideri hakkında tutuklama emri çıkarılmasını istemişti. 

Davacı olan ülke Güney Afrika, geçen hafta Hollanda'nın Lahey kentindeki UAD'den İsrail'in Gazze'ye, özellikle de Refah'a saldırılarını durdurmasını emretmesini talep etmişti. Güney Afrika, Filistin halkının hayatta kalabilmesi için bu kararın bir gereklilik olduğunu vurguladı.

Bir Birleşmiş Milletler organı olan UAD'nin kararları geçmişte sıkça görmezden gelinip uygulanmamıştı, çünkü divanın zorla uygulatmaya dair bir yetkisi bulunmuyor. Ancak kararlar, uluslararası arenada etkili oluyor. İsrail'e karşı çıkacak bir karar, ülkenin izolasyonunu daha da artırabilir. 

İsrail, savaşmasını durdurmasını gerektirecek herhangi bir kararı uygulamayacaklarını söyledi. İsrail sözcülerinden Avi Hyman, perşembe günü yaptığı açıklamada, "Dünyadaki hiçbir güç İsrail'in Gazze'de Hamas'ın peşine düşmesini ve halkını korumasını önleyemez" dedi. 

İsrail medyası, geçen hafta Gazze'de bir BM aracını vurarak bir BM çalışanını öldüren ve bir diğerini yaralayan İsrail ordusunun "kendi düzenlemelerini ihlal ettiğine" dair karar verdiğini belirtti.

İsrail, uluslararası arenada zor bir hafta geçirdi. UCM savcısının tutuklama emri talebinin yanı sıra İrlanda, Norveç ve İspanya, Filistin devlerini tanıyacaklarını açıkladı. ABD, İsrail'in izolasyonundan endişeli olduklarını söyledi.



Yeni yorum ekle