Maduro suikast girişiminden Kolombiya liderini sorumlu tutmayı sürdürüyor Birkaç saat içinde kanıtları açıklayacağız

Sa, 07/08/2018 - 10:10

Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, patlayıcı yüklü 2 insansız hava aracı (İHA) ile kendisine yapıldığını belirttiği suikast girişiminden Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'u suçlamayı sürdürdü. Maduro suikast girişiminin arkasında Santos hükümetinin olduğu konusunda kanıtları da sunacağını duyurdu.

Welayet News - Twitter'dan açıklama yapan 55 yaşındaki Maduro, polis ve askerlerin suikast tertipçisi bazı kişileri yakaladığını, şimdi girişimi planlayanların arandığını belirtti.

'SANTOS HÜKÜMETİNİN KATILDIĞI YÖNÜNDE YETERLİ KANIT VAR'

"Görevden ayrılmaya hazırlanan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos hükümetinin (suikast girişimine) katıldığı yönünde yeterli kanıt var" diyen Maduro bu kanıtların 'birkaç saat içinde' açıklanacağı sözünü de verdi.

Suçlama halihazırda gergin olan Kolombiya ve Venezüella ilişkilerini daha da kötüleştirmiş durumda. Devlet Başkanlığı görevini Ivan Duque'ye devredecek olan Santos  Venezüella'nın suçlamalarını daha önce reddetmişti. 

Cumartesi günü Maduro'nun başkent Caracas'ta yaptığı konuşma sırasında patlama duyulmuş, Devlet Başkanı gökyüzüne kafası karışmış halde bakarken görüntülenmiş ardından resmi geçit töreni yapan askerlerin etrafa koşuştuğu görülmüştü.

Korumaların Maduro'nun önünce set oluşturarak Devlet Başkanı'nı korumaya çalışması da kameralara yansımıştı.

​Maduro hükümeti Devlet Başkanı'na  patlayıcı yüklü 2 İHA ile suikast girişimi yapıldığını açıklamıştı. 

Venezüellalı yetkililer saldırıda 7 askerin yaralandığını ve bir otomobilin içinden İHA'ları kumanda ederken suç üstünde yakalanan 2 şüpheli dahil toplam 6 şüphelinin gözaltında olduğunu duyurmuştu.

İHA'ların her birinin 1 kiloluk C4 patlayıcı taşıdığı da açıklanmıştı.

Kendilerine 'T-shirt Giyen Askerler' (Movimiento Nacional Soldados de Franela) adını veren  ve daha önce adları duyulmamış bir grup Twitter'da yaptıkları paylaşımda saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Maduro hükümeti ise  girişimin ardından yaptığı açıklamada Kolombiya'nın Venezüella muhalefetindeki 'aşırı sağ' ile birlikte bu saldırıyı yaptığını ve ABD'nin Florida eyaletindeki ismi açıklanmayan kişilerce finansal olarak deteklendiğini savunmuştu. 

Kolombiya ve Florida'da ülkeden göç eden binlerce Venezüellalı yaşıyor. Maduro'nun muhalifleri  hükümetin muhalefete daha fazla baskı yapmak için bu girişimi kullanmasından da endişe ediyor. 

BREZİLYA, VENEZÜELLALI GÖÇMENLERE KARA SINIRINI KAPADI

BBC'de yer alan habere göre ise  Brezilya, kuzey komşusu Venezüella'dan gelen göçmenlere kara sınırını kapattı.

 Federal Yargıç Helder Barreto, ülkelerindeki ekonomik ve siyasi istikrarsızlıktan kaçarak Brezilya'ya sığınan Venezüellalı göçmenlerin karayoluyla ülkeye girişilerinin geçici olarak durdurulmasına karar verdi. Kararda göçmen akışını karşılayabilecek uygun şartlar sağlanana kadar sınır geçişlerinin durdurulacağı belirtildi. Yasağın hava ve denizyoluyla gelen göçmenleri kapsamayacağı bildirildi.

Kara sınırından günde yaklaşık 800 Venezüellalı göçmenin ülkeye giriş yaptığı belirtiliyor. Venezüella'da 3 yıldır devam eden ekonomik kriz ve siyasi gerilim nedeniyle binlerce kişi komşu ülkeler Kolombiya ve Brezilya'ya göç ediyor.

Venezüellalı göçmenlerin gittiği Kolombiya'nın Amazon bölgesindeki Roraima, ülkenin en yoksul eyaletlerinden biri. Birçok Venezüellalının eyalet başkenti Boa Vista ve diğer kentlerde kötü koşullarda hayata tutunmaya çalıştığı belirtiliyor.

Brezilya hükümeti daha önce sınırın kapatılmasına karşı çıkmış ve sıradan Venezüellalıların insani krizin mağdurları olduğunu ve Brezilya'nın bu kişilere yardım etmesi gerektiğini savunmuştu.

 



Yeni yorum ekle