İran karşıtı fitneci unsurlara İsmail Heniye'den A haber ekranlarından tokat gibi cevap

Pt, 22/04/2024 - 22:08

A Haber yayın koordinatörü Orhan Sali’nin İran, Hizbullah ve Husiler (Yemen Ensarullah Hareketi) hakkında sorduğu soruları cevaplayan Hamas lideri İsmail Heniye, İran karşıtı fitneci unsurlara A haber ekranlarından adeta tokat gibi cevap verdi.

Welayet News  - Cumartesi günü üst düzey bir heyet başkanlığında Türkiye’ye gelen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilen HAMAS lideri İsmail Haniye A Haber’e özel bir röportaj verdi. HAMAS lideri bu röportajda İran, Hizbullah, Husiler (Yemen Ensarullah Hareketi) ve Irak İslami Direnişi hakkında çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

İran'ın Askeri ve manevi desteğinin sır olmadığına değinen Heniyye, "İran direnişe çok büyük bir destek veriyor. İran'da stratejik yönden bu destek sürecek diye karar verilmiş bu gelişmenin tek sorumlusu İsrail işgalidir. İsrail askerleri vurdu Şam'daki konsolosluğu ve direkt olarak İsrail sorumlu oluyor. Netanyahu bu savaşı durdurmak istemiyor ve savaşı bölgesel bir savaş haline getirmek istiyor. ABD'nin bu savaşa dahil olmasını istiyor ve kullanmak istiyor. Bu gerilimin tek sorumlusu İsrail işgalci yönetimidir." dedi.

Hizbullah Direniş Hareketi'nin lider Seyyid Hasan Nasrallah'ın 3 Kasım 2023 tarihinde, "Biz 8 Ekim'den beri savaştayız" açıklamasını destekleyen Hamas lideri Hizbullah'ın Lübnan'ın güneyinde resmen İsrail'le savaş halinde olduğunu söyledi.

A Haber yayın koordinatörü Orhan Sali’nin İran, Hizbullah ve Husiler (Yemen Ensarullah Hareketi) hakkında sorduğu sorular ve Haniye’nin verdiği cevaplar şu şekilde:  

ORHAN SALİ: Cephede son durum ne? İlk günden bu yana Hizbullah İsrail’in kuzeyinden roket saldırılarını sürdürüyor. Güneyden de Husilerin Eilat’a yönelik saldırıları var. Bunları nasıl değerlendirirsiniz?  

İSMAİL HANİYE: Gazze’deki direniş hala güçlü ve ayaklarının üzerinde duruyor. Halkının desteğini alarak halkını savunuyor. Biz uzun süredir bu savaşa hazırlanıyoruz. Halkımızın desteği olmasaydı bunu başaramazdık. İsrail ordusu birçok yerden geri çekildi. Direnişimizi ve irademizi kıramadı. Batı Şeria’da da direniyoruz.  

Lübnan’da direniyoruz. Eğer Lübnan’daki direniş olmasaydı. Lübnan’daki bize olan destek var olmasaydı İsrail ordusuna karşı bir tek biz direnecektik. Lübnan’ın bize verdiği destek çok önemli. Lübnan’ın güneyinde resmen savaş var. İsrail’e karşı güçlü bir savaş var.  

Yemen’de de aynı şekilde. Kimse düşünemezdi, asla hayal bile edemezdi, Yemen gibi bir ülkenin bu kadar güçlü bir etki yapacağını ve Kızıldeniz’deki transit hareketin, seyr-u seferin durdurabileceğini asla kimse düşünemiyordu. İsrail ekonomisini çökertti ve İsrail’le çalışan şirketleri de durdurdu. Bunu kimse düşünmüyordu asla.  

Bakın bir de başak bir gelişme var. İran’la işgalci İsrail arasındaki gelişmelere bakın. Bu da yeni bir gelişme ve bu çatışma gelişmek üzere, Yemen’de de gelişiyor, Suriye’de de gelişiyor, Irak’ta da gelişiyor, İran’da da gelişiyor. Neden? Çünkü Filistin halkına karşı bir katliam var. Bu katliam durdurulmazsa bu savaş da tabi ki durmaz, bu cepheler çalışacaktır ve hatta genişleyecektir.  

ORHAN SALİ: Sayın Haniye, tam da bu noktada İran’ın tutumunu nasıl buluyorsunuz? Yani 7 Ekim’den bugüne 40 binden fazla Filistinli şehit oldu. İran’ın sizi yeterince desteklediğine inanıyor musunuz? Şam’daki bir konsolosluk binasına saldırı sonrası İran misilleme saldırısı yaptı. Tüm bu olup bitenlerde Tahran yönetiminden Gazze olarak HAMAS olarak yeterince destek gördüğünüze inanıyor musunuz?  

İSMAİL HANİYE: İran’ın bize mali ve askeri destek verdiği sır değildir. İran direnişe çok güçlü destek veriyor. Bu yıllardır bilinen bir gerçek. Bu, sır değil. İran’da stratejik yönden bir karar verilmiş. Bu destek sürecek diye bir karar verilmiş. Bu gelişmenin tek sorumlusu İsrail işgalidir. Çünkü konsolosluğu Şam’da işgalci israil kendisi vurdu. İran İslam Devrimi Muhafızlarının öldürülmesine neden oldular. Bunun sorumlusu doğrudan İsrail’dir. İşgalci israil aslında İran’ın çok sabırlı olduğunu biliyor. Uzun süreli bir direniş göstereceğini de biliyor. Fakat İran’ın bu tepkisi önemli bir tepki. İran’ın almış olduğu bir kararla ortaya çıkmış bir reaksiyon. Netanyahu savaşı durdurmak istemiyor. Netanyahu savaşı bölgesel bir savaşa dönüştürmek ve genişletmek istiyor. Netanyahu Amerika’nın bu savaşa dahil olmasını istiyor. Amerika’yı kullanmak istiyor. Onun için bu gerilimin tek sorumlusu işgalci İsrail’dir. (Hürseda Haber)



Yeni yorum ekle