İran'ın Stratejik Sabrının Sonu!

Per, 18/04/2024 - 21:04

Gerçek Vaad" adlı operasyon, Allah'ın şu sözünün bir örneği olarak kabul edilmelidir.

Welayet News  - "Gerçek Vaad" adlı operasyon, Allah'ın şu sözünün bir örneği olarak kabul edilmelidir: "Fil ashâbına Rabbin ne yaptı, neler etti, görmedin mi? Düzenlerini boşa çıkarmadı mı? Ve onlara, çeşitli yerlerden bölük-bölük, birbiri ardınca kuşlar göndermedi mi?..." (Kur'an, Fil Suresi).

Geçtiğimiz gün, New York Times ve İsrail yetkililerine göre, İran'dan İsrail'e 185 insansız hava aracı, 36 seyir füzesi ve 110 kara-hava füzesiyle gerçekleştirilen saldırı, Siyonistlerin en korkunç gecesi, Gazze halkının en huzurlu gecesi ve bölge halkının özellikle İran halkının en mutlu gecesi oldu. İran füzelerinin ilk hedefi, İsrail'in en önemli hava üssü olan Negev üssüydü. İsrail savaş uçakları bu üstten kalkarak Şam'daki İran Konsolosluğu'na saldırı düzenlenmiş ve General Zahidi ve yardımcıları şehit edilmişti. Bu nedenle bu geceyi "Leyle-i Allah" (Allah'ın Gecesi) ve "Direnişin Caydırıcı Kadir Gecesi" olarak adlandırmak mümkün olabilir. Ancak, İran'ın pişman eden yanıtının boyutlarını, sonuçlarını ve kazanımlarını analiz etmek için henüz erken olabilir, ancak bu konuda bazı önemli noktalar vardır:

1- İran, İsrail'in danışmanlarına ve güçlerine karşı saldırılara karşı altı aydan fazla bir süre boyunca stratejik sabrını ortaya koydu ve İslam Cumhuriyeti'nin temel politikasının bölgede savaş ve gerilimi yaymama olduğunu gösterdi. Ancak diğer taraftan, uluslararası kuruluşlar ve etkisiz kurum olan Birleşmiş Milletler örgütü, İsrail'in suçlarına 7. madde uyarınca cevap veremedi ve bu yasadışı rejimi durduramadı. Ayrıca, İran'ın stratejik sabrı gerilimleri azaltmadı ve İsrail, Amerika'nın yeşil ışığından yararlanarak İran'ın bu politikasından yararlanarak İslam Cumhuriyeti'nin kırmızı çizgilerini geçtiğinde ve daha fazla gerilim istediğini gösterdiğinde, İran İsrail'i cezalandırmak için harekete geçmek zorunda kaldı. Bu nedenle, İran'ın yanıtı aslında İsrail'i durdurmak ve bölgenin istikrarını sağlamak için istikrar sağlayıcı bir yanıttır ve İran'ın stratejik sabrının ve tolerans eşiğinin tükendiğinin ve artık seyirci kalmayacağını gösterdi.

2- İran'ın misillemesi, ABD'nin İsrail'e herhangi bir suç işlemek için verdiği açık destek anlamına gelen beyaz çekin imzasını geçersiz kıldı. ABD artık bilmeli ki köpeği İsrail, artık "sessiz sokağın kabadayısı" değildir! Bu nedenle, dünya medyasının hepsinin kabul ettiği gibi, bu "tahminlerden daha büyük" ve tarihin en büyük insansız hava aracı ve füze saldırısıydı. İsrail medyasının dediğine göre İran, İsrail'i tamamen değişen bir oyun kuralları ve savaş taktikleriyle karşı karşıya bıraktı. Gerçek Vaad Operasyonu, İsrail'in ve Amerika'nın "kriz içindeki kriz sendromu" ve İsrail'in derin krizi ile İsrail'i yöneten politikacıların kişisel krizinin aynı anda yaşandığını ortaya koydu. İsrail içindeki krizden kurtulmaya çalışıyor, ancak kurtulmak istediği her krizden daha büyük bir krize sürükleniyor. Yeni krizler İsrail ve Amerika için daha fazla sonuç ve sorun yaratıyor ve kriz sendromları katmanlı hale geliyor.

3- Bu tepkinin, sonuçlarına ve etkilerine bakılmaksızın da önemi vardır. Şöyle ki İran İslam Cumhuriyeti, Amerika'nın İran hava sahasına ihlah etmesi nedeniyle ABD'nin en gelişmiş insansız hava aracını Basra Körfezi'nde düşürdü ve ardından Amerika'nın Eyn'ul Esed üssünü, Kasım Süleymani'nin şehit edilmesine cevaben bir hedef olarak vurdu. Gerçek Vaad operasyonu, İran'ın egemenlik ve toprak bütünlüğünü savunmak için gerçekleştirdiği doğrudan güç gösterisinin üçüncü operasyonu ve 1967'den sonra Siyonist rejime yönelik ilk doğrudan saldırıydı. Bu savunmada hiçbir taviz verilmeyeceğini ve kısa süreli olmayacağını ve ayrıca İran'ın vaadinin bir şaka veya boş bir söylem olmadığını gösterdi. Bu operasyonun önemini daha da artıran şey, İran topraklarından Siyonist rejimin derinliğine doğrudan bir saldırı olmasıydı.

4- İslam Cumhuriyeti'nin tepkisi, Amerika, İngiltere ve Fransa'nın utanmazlığını gözler önüne serdi. Bu ülkeler, uluslararası yasalara ve sözleşmelere aykırı olan İran konsolosluğuna yönelik saldırıyı kınamadılar, ancak İran'ın kendi toprağını savunma tepkisini kınayarak İran'ı gerilim yaratmakla suçladılar ve utanmadan, Gazze'yi yerle bir edip 32.000'den fazla savunmasız insanı katlettikten sonra, kimsenin daha fazla kan dökülmesini istemediğini iddia ettiler!

5- İran'ın yanıtı çok aşamalı ve kombinasyonlu ve birden fazla cephe üzerinden gerçekleştirildi. İlk aşama, İsrail ve Amerika'ya psikolojik baskı ve korku hissi verme operasyonuydu ve bu operasyonun kendisi sonuçlar ve kazanımlar ortaya çıkardı. Bu başarılar başka bir alanda analiz edilmelidir. Hatta Siyonistler bile itiraf ederek: "İsrail birkaç gün tamamen korku içindeydi, bu İran için bir zaferdir." dedi. İkinci aşama, İsrail rejiminin radarlarının ve elektrik sistemlerinin hacklenmesiydi. Üçüncü aşama, İran tarafından İsrail'e intihar dronları gönderilerek İsrail hava savunma sistemlerinin meşgul edilmesi ve bozulmasıydı. Dördüncü aşama, ana hedeflerin füzelerle hedef alınmasıydı. Beşinci aşama, direniş gruplarıyla koordinasyon sağlanması ve Hizbullah, Ensarullah ve Irak direniş gruplarının İsrail içindeki hedeflere saldırılarının yoğunlaştırılmasıydı. Altıncı aşama, Amerika'ya ve bölge ülkelerine ve hatta dünyaya İran tarafından bir mesaj gönderilmesiydi ki, İsrail'e herhangi bir yardım, hatta Hürmüz Boğazı'nın kapatılması gibi sonuçları olabilir. Yedinci aşama, İslam Devrimi Muhafızları Ordusu'nun İsrail'e yönelik olarak "eğer İsrail kendi aptallığını tekrarlarsa, bir sonraki adım daha şiddetli olacak" şeklindeki uyarısıydı. Sekizinci aşama, pişmanlık duyulacak saldırılar sonrası için hazırlıktı ve İslam Devrimi Muhafızları Komutanı tarafından "İsrail rejimi artık herhangi bir noktada çıkarlarımıza, varlıklarımıza, şahsiyetlerimize ve vatandaşlarımıza saldırırsa, İran kaynaklı bir saldırıya maruz kalacak." şeklinde açıklandı.

6- İran İslam Devrimi Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı daha önce, "Bizim nükleer silahımız yok, ancak füzelerimizin başlıkları İsrail'e birkaç kez yerle bir edecek kadar büyüktür." demişti! Bu yüzden Gerçek Vaad operasyonunun önemi, İran'ın insansız hava araçlarının yüksek sayıda ve uzun menzilli olarak havalanmasında ve onların atılan füzelerle koordinasyonunda ve ikincisi olarak da insansız hava araçlarının ve atılan füzelerin hedeflere kesin bir şekilde isabet etmesindeydi.

7- İnkılap Lideri Rehber Ali Hamanei daha önce şunu vurgulamıştı: "Bu birkaç ay boyunca direniş cephesi gerçek konumunu ve durumunu ortaya koydu; ne Amerikalılar, ne Batılılar ne de bölge ülkeleri direnişin gücünü bilmiyorlardı, ama şimdi anladılar!"



Yeni yorum ekle