İran, İsrail'i hangi füze ve İHA'larla hedef aldı?

Pa, 14/04/2024 - 15:07

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Siyonist Rejim'in İran'ın Şam'daki konsolosluğuna yönelik saldırısına füze ve İHA'larla karşılık verdi.

Welayet News  - İran Devrim Muhafızları Havacılık-Uzay Kuvvetleri, dün geceyi sabaha bağlayan saatlerde Siyonist Rejim'in 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırıya karşılık verdi.

Elde edilen görüntü ve haberlere göre Devrim Muhafızları Ordusu, işgal altındaki bölgelerdeki önemli hedeflere onlarca Şahid-136 tipi kamikaze İHA ateşledi. Bazı haber kaynakları, ilk saldırı dalgasında İran'ın işgal altındaki bölgelere yüzlerce İHA fırlattığını duyurdu.

Şahid-131 ve Şahid-136, delta (üçgen) gövdeli İran kamikaze dronlarıdır ve itici yakıt olarak pistonlu motorlar kullanır. Bu iki İHA birbirine çok benzese de Şahid-131, Şahid-136’ya göre daha küçük boyutlara sahip ve bu nedenle bazı performans ve görünüm özellikleri Şahid-136'dan farklıdır.

Uzun menzilli Hürremşehr-4 füzesi

Hürremşehr-4 uzun menzilli stratejik füze, işgal altındaki bölgeleri hedef almak için kullanılan başka bir silahdır. Bu füze, İran Savunma Bakanlığı'na bağlı Havacılık ve Uzay Kurumu uzmanları tarafından tasarlanan, 2 bin km menzile sahip ve 1.500 kg ağırlığında yüksek patlayıcı savaş başlığıyla donatılmış en gelişmiş füzelerden biridir.

Taktik yetenekler yaratmak için bu füze, en gelişmiş sıvı yakıtlı motorlardan biriyle donatılmış ve tasarlanmış olup, motor yakıt tankına yerleştirilmiştir, bu da füzenin uzunluğunu yaklaşık 13 metreye düşürmüştür.

Yaklaşık 4 metre uzunluğa sahip bu füzenin harp başlığı, bir tondan fazla patlayıcı taşıma kapasitesine sahip, üretilen en büyük ve etkili harp başlıklarından biridir. Harp başlığının hedefi vurma hızının yüksek olması, düşmanın savunma sistemlerinin harp başlığını tespit edip müdahale edememesine ve imha etmek için harekete geçememesine neden olur.

Bu bağlamda Siyonist işgal rejimine karşı kullanılabilecek İran'ın en önemli füze ve İHA'ların bazılarını inceledik.

Fettah hipersonik füzesi

İran Devrimi Muhafızları Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Komutanı General Hacızade, 10 Kasım 2022'de gelişmiş hava savunma sistemlerini geçip onları hedef alabilen gelişmiş bir hipersonik balistik füzenin geliştirildiğini duyurdu.

Peki Fettah füzesinin özelleği nedir? Bu füze yüksek hıza sahip olup atmosfere girip çıkabilmekte ve tüm füze savunma sistemlerini geçebilmektedir. Fettah füzesi, düşmanın füzesavar sistemlerini hedef alıyor ve füzeler alanında büyük bir nesilsel sıçrama anlamına geliyor.

Fettah'ın hızı 13 machtır. Bu füzenin menzili ise 1,400 km olduğundan hedefi isabetli bir şekilde vurabiliyor. Fettah füzesinin yapılmasıyla İran, bu teknolojiye sahip dört ülkeden biri haline geldi. Fettah füzesinin teknolojisi gereği füzesavarı yokken, tank, gemi, uçak vb. silahlar için füzesavarlar mevcuttur, hatta diğer füzeler için bile füzesavarlar yapılmıştır.

Fettah hipersonik füzesi-2

Fettah-2, HGV hipersonik silahlar kategorisinde sınıflandırılan, önemli kabiliyetlere sahip hipersonik bir füzedir. Bu füze, 19 Kasım 2023'te tanıtıldı.

Hürremşehr füzesi

Hürremşehr füzesi, İran İslam Cumhuriyeti'nin balistik füzeler alanında ortaya çıkardığı en son füze başarılarından biridir. Bu füze 22 Eylül 2017'de bir askeri geçit töreninde tanıtıldı. Hürremşehr, diğer İran füzelerinden farklı bir görünüme sahiptir ve teknik boyutları hakkında pek fazla bilgi yayınlanmamıştır.

Ağırlığı 1800 kg'a kadar birden fazla savaş başlığı taşıyabilen ve 2 bin km menzili olan bu füzenin yıkıcı gücünü diğer füzelerden birkaç kat daha fazla kılmaktadır. Devrim Muhafızları Havacılık ve Uzay Kuvvetleri komutanına göre bu füzenin boyutlarının daha küçük olması taktiksel kullanıma olanak sağlıyor.

Siccil füzesi

Siccil, İran'ın iki aşamalı motor kullanan ve 2 bin kilometre menzildeki hedefleri imha edebilen ilk uzun menzilli katı yakıtlı füzesidir. Hürremşehr füzesi ortaya çıkana kadar Siccil, katı yakıt kullanarak 650 kg'lık savaş başlığı taşıyabilmesi nedeniyle İran'da üretilen en gelişmiş füze olarak kabul ediliyordu. Füzenin yüksek hızı, Siccil'i her türlü anti-balistik sisteme karşı bağışık hale getiriyor.

Siccil füzesinin maksimum menzili 2 bin km, ağırlığı 23540 kg, uzunluğu 18,21 metre ve katı yakıtlı harp başlığının ağırlığı 650 kg'dır.

İmad füzesi

İran Savunma Bakanlığı Havacılık ve Uzay Kurumu bilim adamları ve uzmanları tarafından tasarlanıp inşa edilen İmad, İran'ın hedefi vurduğu ana kadar yönlendirilebilme ve kontrol edilebilme özelliğine sahip ilk uzun menzilli füzesidir. Füze, istenilen hedefleri yüksek hassasiyetle vurarak tamamen yok edebiliyor

2 bin kilometreden fazla menzile sahip İmad füzesinin başarılı tasarımı, inşası ve test edilmesi, bu stratejik alanda teknolojik ve operasyonel bir sıçrama olarak değerlendiriliyor. Elbette bu füzenin testi, Batılıların İran İslam Cumhuriyeti'nin füze gücünü geliştirmeyi bırakacağını düşündüğü bir dönemde gerçekleşti ancak İmad füzesinin denemesi tüm bu hayalleri yerle bir etti.

Kadir-F füzesi

2 bin km menzile sahip Kadir-F uzun menzilli balistik füzesi, çeşitli yüksek patlayıcı savaş başlıkları ile 2 bin km menzile kadar hedefleri yüksek hassasiyetle imha edebilen sıvı yakıt türüdür. Kadr-F füzesinin menzili yaklaşık 2 bin kilometre olup, ağırlığı 17458 kg, savaş başlığı ağırlığı ise 640 kg'dır.

Diğer örnekler için ise 12.200 metreye denk gelen 40.000 feet yüksekliğe kadar uçabilme yeteneğinden ve 900 km/saat son hızdan söz edilmiştir. Karar İHA'ları, başlangıç ​​istasyonuyla doğrudan iletişim halinde uçarken 200 km'ye kadar, istasyonla sürekli iletişim gerektirmeden otomatik programlı uçuş durumunda ise 800 ila 1000 km arasında menzile sahiptir.

İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti.

Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi şehit düşmüştü.



Yeni yorum ekle