Velayeti: ABD Güney Kafkasya'da Gerginlik Yaratmak İstiyor

Cu, 12/04/2024 - 12:45

İran İslam Devrimi Lideri'nin Uluslararası İşlerden Sorumlu Danışmanı Ali Ekber Velayati, ABD ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün  (NATO) Güney Kafkasya planıyla bölgede gerginlik yaratmayı amaçladığını belirtti.

Welayet News  -  İran İslam Devrimi Lideri'nin Uluslararası İşlerden Sorumlu Danışmanı Ali Ekber Velayati, Lübnan merkezli Al Mayadeen televizyonuna verdiği röportajda, ABD ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün  (NATO) Güney Kafkasya planını değerlendirdi.

Bu planının Güney Kafkasya bölgesine yönelik yeni bir yasa dışı işgal ve müdahale amacıyla olanylandığını belirten Velayeti, “Nato, sözde istikrarı sağlamak amacıyla dünyanın bu çok hassas bölgesine müdahale etmek istediklerini açıkça dile getirdi.

Bu kurumun kötü sicili, dünyanın hassas bölgelerinde askeri varlık göstermek gerekçesiyle gerginlik yaratıp o bölgedeki ülkelerin güvenlik ve bağımsızlığını yok ettiğini göstermiştir.” dedi.

Velayeti, İran İslam Cumhuriyeti'nin bölgedeki rolüne değinerek, “Tarihi kayıtları, her zaman ülkelerin hak ve hassasiyetlerini koruyan İran’ın bu bölgede güvenlik ve barışın sağlanmasında önemli bir dayanak olduğunu göstermektedir.” ifadesini kullandı.

Velayeti sözlerine şöyle devam etti:

“NATO'nun en üst karar vericisi olan ABD’nin hedefi Hazar Denizi ve Orta Asya'daki enerji kaynaklarını elde etme gerekçesiyle Rusya'nın güney sınırında veya İran'ın kuzeyinde NATO güçlerini konuşlandırmaktı, bu süreç ilk kez ABD tarafından başlatılmıştı. İran İslam Cumhuriyeti buna kararlılıkla karşı çıkmıştır.

Zengezur Koridoru'nun açılmasına nasıl karşı durduysak, aynı sonucu doğuracak her türlü planın da karşısında dimdik duracağız. 3+3 Platform Formülü’nün Güney Kafkasya'nın gelecekteki sorunlarının çözümü olduğuna inanıyoruz.

İran İslam Cumhuriyeti'nin iki komşu ülke olan Azerbaycan ve Ermenistan ile uzun ve tarihi ilişkilere sahip bir geçmişi vardır ve bu iki komşu ülkenin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün korunması çok önemlidir.”

Ali Ekber Velayeti, “İran İslam Cumhuriyeti, herhangi bir ülke, kuruluş veya birliğin ülkenin güvenlik alanına taciz etmesine izin vermeyecek, ülkesinin toprak bütünlüğünü, güvenlik alanını var gücü ve titizlikle savunacaktır.

İran'ın güvenlik alanının önemli bir parçası olan Güney Kafkasya’daki tüm ülkelerin güvenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü her zaman savunacağın vurgulayan Velayeti; Avrupa Birliği, NATO ve ABD'nin Brüksel'de aldığı bu son kararnın asla yürürlüğe girmeyeceğini söyledi.



Yeni yorum ekle