Knesset Üyesi: Hamas'ın Başarıları İsrail'inkinden 10 Kat Fazla

Per, 28/03/2024 - 22:05

Binyamin Netanyahu'nun tam bir zafer elde edileceği yönündeki iddialarına partisinin üyeleri bile inanmıyor.

Welayet News  - Yediot Aharanot gazetesinde Yufal Karni tarafından kaleme alınan yazıda şu ifadeler yer aldı: ‘Başbakan kesin ve çok yönlü bir zaferden bahsederken, bu iddiası parti üyeleri arasında bile kabul görmüyor.’

İsrailli Knesset üyesi Amit Halevi tarafından hazırlanıp açıklanan belgede şu ifadeler yer aldı: ‘Hamas'ın Gazze savaşında elde ettiği başarılar İsrail'in çıkarlarının 10 katıdır ve Hamas İsrail'e karşı 10'a bir öndedir.

Başbakan Binyamin Netanyahu, son aylarda tam ve kapsamlı zafer adı altında savaş operasyonlarını hayata geçirdi. Ancak Likud üyesi bakanlar ve Knesset üyeleri onun bu hedefin tersi yönde ilerlediğine inanıyor ve izlediği yol, ilan edilen hedefin tam 180 derece tersidir. Onlar, Gazze Şeridi'ndeki savaşın yönetilme biçimini ciddi şekilde eleştiriyorlar ve sahada elde edilen sonuçlar ile Netanyahu'nun medyaya ve kamuoyuna verdiği sloganlar arasında hâkim olan çelişkilerden bahsediyorlar.’

Yediot Aharanot'un haberine göre Knesset (Parlamento) üyesi Amit Halevi Çarşamba günü şunları söyledi: ‘Gideon Sa'er, savaş kabinesinin eylemlerine yönelik eleştirilerinde kesinlikle haklıydı. Bu bağlamda Halevi, Hamas'ın 7 Ekim'den bu yana elde ettiği stratejik başarıları belgeledi ve bunu İsrail'in bu konuda elde ettiği stratejik başarılarla karşılaştırdı ve şunları söyledi: ‘Bu karşılaştırmanın sonucu çok üzücü çünkü Hamas bu dönemde 10 stratejik başarı elde ederken İsrail sadece bir başarı elde edebildi.

Knesset'in bu üyesi, Hamas'ın başarılarıyla ilgili ayrıntılı raporunda şunları söyledi: ‘Bu operasyona amansız ve süpriz bir şekilde yakalanmak, 7 Ekim'de İsrail ordusuna karşı askeri başarının gerçekleşmesi, uluslararası toplumun artan talebi olarak Filistin devletinin kurulmasının öneminin bir kez daha vurgulanması, batılı entelektüellerin onları desteklemesi ve Hamas'ın eylemlerini ahlaki açıdan meşrulaştırması, bilinç denklemlerini değiştirmek için rehinelerin kullanılması yoluyla İsrail toplumunun dayanışmasına zarar verilmesi, İsraillilerin öfke ve intikam duygularını ne pahasına olursa olsun çekilme isteğine dönüştürmek bu başarıların bir parçası sayılmaktadır.

Hamas, İsrail'e karşı ek cepheleri devreye sokarak önemli bir başarı elde etmeyi başardı, bugün 80 binden fazla Siyonist yerleşimci işgal altındaki Filistin'in iki bölgesinden kaçtı, İsrail'e karşı muhalefet dalgası (Antisemitizm) yayıldı. Dünyanın her yerinde İsrail'e deniz ablukası uygulanıyor ve İsrail ciddi ekonomik ve turizm kayıplarına uğruyor.

İsrail'in bu savaşta elde ettiği tek stratejik başarı, yüzbinlerce İsraillinin bu savaşta bulunmasıdır.’

Halevi, Knesset üyesi olarak bu belgede, bu çerçevede yer alamayacak olsa da bunu raporunda stratejik bir başarı olarak belirtmesindeki amacın, İsrail ordusunun askeri başarılarından bahsetmek olduğunu vurguladı.

Yediot Aharanot gazetesinin haberinde itiraf ettiğine göre, Halevi, Likud partisinden Siyonist Rejim liderlerinin davranış ve politikalarını eleştiren tek Knesset üyesi değil ve bu gazete adı açıklanmayan başka bir Likud üyesinden naklen şunları yazdı: ‘Tüm deliller, Gazze'de özel ve ihtiyaç duyulan başarıyı elde edemediğimizi, Netanyahu'nun Gazze'de sıkışıp kaldığını ve zaman kazanmaya çalıştığını gösteriyor.’



Yeni yorum ekle