Matematiğin Nobel'i Kürt profesöre verildi

Cu, 03/08/2018 - 09:42

İngiliz Cambridge Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapan Kürt bilim insanı Koçer Birkar, Uluslararası Matematikçiler Birliği’nin matematiğin Nobel’i olarak bilinen Fields Madalyası’na layık görüldü.

Welayet News - Uluslararası Matematikçiler Birliği, 4 senede bir yapılan Uluslararası Matematikçiler Kongresi’nde 2, 3 ya da 4 matematikçiye Fields Madalyası veriyor.

Uluslararası Matematikçiler Birliği, bu yılki Fields Madalyası’nın Cambridge Üniversitesi’nden Koçer Birkar, ETH Zürih’ten Alessio Figalli, Bonn Üniversitesi’nden Peter Scholze ve Stanford Üniversitesi’nden Akshay Venkatesh’e verilmesine karar verdi.

‘UMARIM BU ÖDÜLLE 40 MİLYON KÜRDÜ MUTLU ETMİŞİMDİR’

Basnews'in aktardığına göre, bilim dergisi Quanta’ya konuşan Koçer, “Matematik bölümününe gittiğim zaman Fields Madalyası’nı kazananların fotoğrafları duvarda asılıydı. Onlara bakarak acaba, ‘kendi kendime ben de bir gün onlardan bir olabilir miyim diye’ konuşuyordum. İran’dayken bir gün Avrupa’ya gideceğimi bilmiyordum” dedi.

Birkar ödüle ilişkin olarak da, “Umarım bu ödül ile 40 milyon Kürdü mutlu etmişimdir” diye konuştu.

İNGİLTERE’DE MÜLTECİ STATÜSÜNDE YAŞIYOR

Kanadalı matematikçi John Charles Fields’in adını taşıyan ödül 1932 yılından itibaren veriliyor ve bilim dünyasında matematiğin Nobel’i olarak biliniyor.

Cambridge Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapan 40 yaşındaki Koçer Birkar, İran'ın Merivan kentinde dünyaya geldi ve 2000 yılından bu yana İngiltere’de mülteci statüsünde yaşıyor.

 



Yeni yorum ekle