ABD bu kez veto etmedi: BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de ateşkes tasarısı ilk kez kabul edildi

Pt, 25/03/2024 - 18:26

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Gazze’de Ramazan ayında acilen ateşkes sağlanması talep edilen tasarı kabul edildi. 14 “evet” ve 1 “çekimser” oyla kabul edilen tasarıya Amerika Birleşik Devletleri (ABD) çekimser kaldı. Böylece BMGK’da Gazze’de acilen ateşkes tasarısı ilk kez kabul edildi.

Welayet News  - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde Eamazan ayında acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısı kabul edildi. Kabul edilen kararda, tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması da talep edildi.

BMGK’da 7 Ekim’den bu yana ateşkes çağrısı üzerinde anlaşmaya varılamamıştı.

ABD’nin oylamada çekimser kalması, Katil İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları konusunda müttefiki İsrail ile arasındaki görüş ayrılıklarının arttığına işaret ediyor.

İsrail heyetinin ABD ziyareti iptal

BMGK’daki oylamanın ardından Siyonist İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD’nin başkenti Washington’a gidecek işgalci İsrail heyetinin ziyaretini iptal ettiğini açıkladı. Netanyahu’nun yardımcıları Ron Dermer ve Tzachi Hanegbi’nin yapmayı planladığı ziyaret iptal edildi.

Siyonist İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada ABD, “Gazze’de ateşkes çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi kararını veto etmeme kararıyla İsrail’in savaş çabalarına ve esirleri kurtarma girişimlerine zarar vermekle” suçlandı.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı verilerine göre İsrail’in saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 32 bin Filistinli hayatını kaybetti. BM, İsrail’i yardımlarını engellemekle suçluyor.



Yeni yorum ekle