İsrail, AB’nin fonladığı drone teknolojisiyle katliam yapıyor

Pt, 25/03/2024 - 09:34

Avrupa Birliği'nin, askeri kullanım için tahsis edilen birkaç İsrail insansız hava aracının geliştirilmesini finanse ettiği ortaya çıktı.

Welayet News  - Euronews'in haberine göre, gözlemci örgütler Statewatch ve Informationsstelle Militarisierung/ Militarizasyon Bilgi Merkezi (IMI), Avrupa Birliği'nin (AB) İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik soykırım savaşında kullandığı bir insansız hava aracı teknolojisini finanse ettiğini ortaya çıkardı.

İki örgüt, İsrail ordusunu desteklediği bildirilen bir drone üreticisi olan Xtend'in AB'nin Horizon Europe fonundan bir araştırma ve geliştirme hibesi aldığını bildirdi.

"AB'nin askeri ve savunma projelerine fon sağlamasının sözde yasak olduğuna" işaret eden gözlemciler, bir dizi "İsrailli şirket ve kurumun son yıllarda insansız hava aracı geliştirmek için milyonlarca avro aldığını" söyledi.

Statewatch ve IMI, Xtend'in durumunda, şirketin Skylord Xtender drone sistemini optimize etmek ve "teknolojinin üretimi ve ticarileştirilmesi için stratejik ortaklar" bulmak üzere bir çalışma yapmak için Avrupa araştırma ve yenilik fonu olan Horizon Europe'dan 50.000 € aldığını açıkladı.

Şirket, 2021 yılında Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı ile İsrail ordusunu kapsayan sözleşmeler imzalamaya devam etti.

Şirketin CEO'su Aviv Shapira, 7 Ekim 2023'ten sonra şirketin kabiliyetlerini İsrail güçlerini "%100" desteklemeye yönlendireceğini belirtti. Xtend'in insansız hava aracı Gazze'deki soykırım savaşına katılan çok sayıda İsrail birimi tarafından kullanıldı ve birçoğu, uçağın "karmaşık savaş senaryolarında doğru manevralar yapmalarına" yardımcı olduğunu söyledi.

Statewatch Direktörü Chris Jones, "İnsan hakları grupları, AB'ye, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının büyük sivil kayıplar, kitlesel yerinden edilme ve altyapının yerle bir edilmesi gibi feci etkileri nedeniyle İsrail ile ortaklık anlaşmasını askıya alma çağrısında bulundu" dedi.

"Bu rapor, AB'nin de araştırma ve geliştirme fonu sağladığı şirketlere uzun uzun bakması gerektiğini gösteriyor" diye ekledi.

Jones, "Kamu parası kamu yararı için kullanılmalı, savaş ve yıkımdan kâr eden şirketleri desteklemek için değil" diye vurguladı.

AB’nin ayrıca, suç işleyen İsrail Güvenlik Bakanlığı'nın yararlandığı fonlar da dahil olmak üzere, İsrail bağlantılı birçok projeye toplamda milyonlarca Avro tutarında fon sağladığı da bildirildi. İsrail Güvenlik Bakanlığı son yıllarda AB destekli en az iki projeye katıldı ve çalışmaları için toplam 200.000 Avro aldı.

Güvenlik Bakanlığı'nın dahil olduğu AB destekli projelerden biri olan ResponDrone, acil durum çalışanlarına yardımcı olacak drone sistemleri geliştirme çabaları için yaklaşık 8 milyon Avro ile ödüllendirildi. Diğer proje UnderSec ise drone teknolojisinde kullanılabilecek "çok modlu sensörler ve robotik varlıklar içeren" sistemler geliştirmek üzere toplam 6 milyon Avro ile ödüllendirildi.

Statewatch-IMI raporuna göre, insansız hava aracı askeri kullanım için kolayca tahsis edilebilir.



Yeni yorum ekle