Hamas’ı destekleyen Yemen İhvanı liderine suikast

Çar, 20/03/2024 - 15:28

İhvan-ı Muslimin (Müslüman Kardeşler) örgütünün Yemen kolu olan Islah partisinin üst düzey yetkilisi İsmail Heniye ile görüşmesinden hemen sonra suikasta uğradı. El-Ubeydi, 2008'den 2011'e kadar Ali Abdullah Salih döneminde tüm general rütbesiyle görev yapmıştı.

Welayet News  - Yemen News Portal’ın haberine göre Islah Partisi’nin Askeri Sanayi Müdürü Hasan bin Celal el-Ubeydi’nin suikasta uğrama sebebi aydınlandı.

Haberde Hasan bin Celal el-Ubeydi’nin önce Türkiye’ye ardından gizlice Katar’a giderek Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye ile görüşmesinden sonra suikasta uğradığına dikkat çekildi.

Hasan bin Celal el-Ubeydi, 18 Şubat'ta Kahire'nin Giza semtinde suikasta uğramayarak hayatını kaybetmişti. 

Müslüman Kardeşler örgütünün Yemen kolu olan Islah Partisi, Ali Abdullah Salih döneminde Ensarullah Hareketi’ne karşı savaşıyordu. 2015’ten sonra da Suudi koalisyonu içerisinde yer alıyor ve Sanaa hükümetine karşı savaşıyor.

Yemen’in Marib ilini kontrolü altında tutan Islah Partisi’nin Suudiler tarafından tayin edilen Yemen Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nde de temsilcisi bulunuyor.

Yemen News Portal, Islah Partisi’nin Askeri Sanayi Dairesi Müdürü olan Hasan bin Celal el-Ubeydi’nin Ensarullah Hareketi’nin liderlik ettiği Sanaa hükümetinin İsrail’e yönelik eylemlerini desteklediğini bildirdi.

Haberde Hasan bin Celal el-Ubeydi’nin Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye ile görüşmesinden 5 gün sonra gittiği Kahire’de öldürüldüğüne dikkat çekildi.

Haberde ayrıca Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin el-Ubeydi’nin Marib’e döndükten sonra Sanaa hükümetine katılmasından endişe duydukları belirtildi.

Ubeydi’ye yönelik suikastta Suudilerle ve Birleşik Arap Emirlikleri ile işbirliği yapan Islah Partisi’nin de rolü olduğu iddia edildi.

1974’te Marib iline bağlı el-Vadi ilçesinde doğan Hasan bin Celal el-Ubeydi, Mısır’da makine mühendisliği alanında lisans eğitimini tamamladıktan sonra Ali Abdullah Salih yönetimindeki ülkesine dönerek orduya katılmıştı.

El-Ubeydi, 2008'den 2011'e kadar Ali Abdullah Salih döneminde tüm general rütbesiyle Cumhuriyet Muhafızları Askeri Sanayileşme Merkezi'nin direktörlüğü de dahil olmak üzere çeşitli görevlerde bulunmuştu. (Kaynak: YDH)



Yeni yorum ekle