ABD’nin Türkiye’deki Gizli Operasyon Merkezleri

Per, 02/08/2018 - 10:26

ABD'nin İran'a karşı başlattığı ekonomik ambargonun ardından, bir araya getirdiği İslam ülkeleriyle oluşturduğu yeni ittifaklar, Türkiye'nin öznel durumunu da yavaş yavaş gündeme taşıyor. Türkiye, İran’a karşı ekonomik ambargoya sıcak bakmazken, ABD’nin Türkiye’deki gizli “ileri karakolları” aydınlığa kavuşturulması gereken bir konu olarak önümüzde duruyor.

Welayet News - ABD’nin kendi yetkililerinden bile sır gibi sakladığı, Türkiye’nin doğusunda, İran’a 450 km uzaklıkta bulunan “operasyonel üsleri” bilinmezliğini koruyor… Hedefine İran’ı alan ABD, şimdilik ekonomik ambargoyla Tahran’ı köşeye sıkıştırmaya çalışırken, olası  bir askeri müdahalede Türkiye’nin tutumu daha da önem kazanıyor. Türkiye, İran’a karşı ekonomik ambargoya sıcak bakmazken, ABD’nin Türkiye’deki gizli “ileri karakolları” aydınlığa kavuşturulması gereken bir konu olarak önümüzde duruyor.

ABD’NİN “GİZLİ” İLERİ KARAKOLU

ABD Türkiye’de bulunan askeri üslerini iyileştirmek için 2018 bütçesinden yüklü miktarda para ayırdı. Burada dikkat çeken nokta ise Hava Kuvvetleri’nin talebiydi. Bütçede İncirlik için talep edilen miktar açıkça ifade edilirken, adı açıklanmayan yerler için de finansman talep edilmişti. İşte bu adı açıklanmayan askeri yerlerin neresi olduğu sır gibi saklanıyor.

6,4 MİLYON DOLAR BÜTÇE

Yani Türkiye’de ABD’nin “ileri karakolları” “ileri üsleri” bulunuyor fakat bunların yerleri hem ABD’li yetkililerden hem de kamuoyundan gizleniyor. 2018 bütçesinde fon istenen bu yerler “forwardoperating site” (FOS) ileri operasyon bölgesi olarak tanımlanıyor. Nerede olduğu bilinmeyen bu yerlere aktarılan para ise 6.4 milyon dolar.

“FORWARD OPERATING SITE” FOS’UN GÖREV TANIMI

ABD’nin gizi ileri karakolu olarak görev yapan “forwardoperating site” olarak adlandırılan bu yerler, 2004 yılından sonra kurulmaya başlandı.  Dikkat çekmemesi için dar, ama operasyon kabiliyeti yüksek bu yerler aynı zamanda istihbarat ve lojistik destek amaçlı olarakta kullanılıyor. Fakat kimse bu operasyonel yerler hakkında geniş bir bilgiye sahip değil.

İRAN’A 450 KM UZAKLIKTA

Türkiye’de bulunan merkezin İran’ın doğusuna 450 km uzaklıkta olduğu eldeki tek veri. Bu yerlerde nasıl bir askeri yapılanmanın olduğu da belli değil. Buralarda bulunan silah ve mühimmat hakkında da hiçbir envanter yok. ABD’nin önde gelen savunma dergilerinden Strap&Stripes’te yazan John Vandiver, bu gizli askeri bölgelerle ilgili kısıtlı bilgiler olduğunu belirtiyor. Bu gizli operasyon merkezleriyle ilgili bilinen en önemli ayrıntı, “İran’a 450 km uzaklıkta” olduğu...

milligazete

 



Yeni yorum ekle