Haaretz: ABD'nin inşa ettiği liman İsrail'i Gazze'de polis gücüne dönüştürebilir

Sa, 12/03/2024 - 12:40

Haaretz gazetesi, Biden'ın Gazze'ye liman inşa etme talimatının bölgeye insani yardım tedariki sorumluluğunu İsrail'in sırtından alabileceğini yazdı.

Welayet News  - Siyonist İsrail'in Haaretz gazetesinde Zvi Barel imzasıyla yer bulan makalede, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze Şeridi'nde insani yardım geçişi için liman oluşturma talimatının işgal rejiminin Gazze'deki insani durumla ilgili sorumluluğunu ortadan kaldırabileceği belirtildi.

Makalede, "Amerikan kuvvetleri, Gazze sahiline bağlanacak olan ve yaklaşık 500 metre uzunluğunda olması beklenen geçici terminali kurmaya başladı ve daha sonra yardım gemilerinin yanaşması bekleniyor. Güya iskele sadece Gazze'ye giren yardımın kapsamına ilişkin spesifik ve somut sorunu çözmeyi amaçlıyor," ifadelerine yer verildi.

İşgal rejiminin yardımların Gazze'ye ulaşmasını son derece zorlaştırdığına dikkat çekilen makalede, "Sağlayabileceği teknik çözümün ötesinde bu iskele, İsrail'in insani yardımı Hamas üzerinde stratejik bir baskı aracına veya İsrail iç siyasetinde bir piyona dönüştürme politikasını etkisiz hale getirecektir," denildi.

Limanın İsrail'in 17 yıldır Gazze'ye uyguladığı abluka açısından büyük soru işaretleri yarattığına işaret edilen makalede şunlar kaydedildi:

"2010 yılında İsrail, ablukayı kırmaya ve Gazzelilere yardım götürmeye çalışan Türkiye destekli bir filoyu durdurdu. İsrail'in Gazze'ye erişimi engellemek için harcadığı muazzam çaba, Hamas'ın devasa yeraltı şehirleri inşa etmesini, silah ithal edip üretmesini, birliklerini eğitmesini ve nihayetinde İsrail topraklarında korkunç bir saldırı gerçekleştirmesini engelleyemedi. Şimdi İsrail, Gazze'ye giden filoları destekleyen en önemli müttefiki ABD olduğu için, artık tüm erişim yollarını engelleyemeyeceği bir duruma düştü. Washington, böylece Gazze ablukasının kilit rol oynadığı İsrail'in stratejik doktrinini parçalıyor."

Diğer yandan makalede, Amerika'nın limana ulaştıktan sonra yardımın dağıtılması ve ihtiyacı olanlara ulaştığından emin olunması konusunda düzenli bir eylem planı olmadığı anımsatıldı.

Makalede, "Yardımların dağıtılması ve daha sonra Gazzelilerin evlerine dönmelerini sağlayacak ilk altyapı onarımlarının sorumluluğunu üstlenmeye istekli ve bunu yapabilecek bir Filistinli aktör hala yok. Sonuç olarak İsrail askerleri, devam eden askeri operasyonlarının yanı sıra yerel ve uluslararası yardım kuruluşlarının da desteğiyle yardımların güvenliğini sağlamak ve dağıtmak zorunda kalabilir," yorumu yapıldı.(YDH)



Yeni yorum ekle