İsrailli Vekilden Rusya’ya Tehdit

Sa, 05/03/2024 - 06:59

Netanyahu’nun partisinden vekil Weitmann, HAMAS’a destek verdiği gerekçesiyle Rusya’ya karşı agresif olacaklarını söyledi. Ukrayna’ya silah göndereceklerini vurgulayan Weitmann, Moskova’nın Filistin’de olup bitene müdahil olduğunu belirtti

Welayet News  - İsrail Başbakan’ı Binyamin Netanyahu’nun partisi Likud’da liberteryen fraksiyonun başı Amir Weitmann İsrail hükümetinin Ukrayna’ya desteğinin artacağını söyledi. Milletvekili Amir Weitmann’ın ABD'li medya kuruluşu Business Insider'a cumartesi günü yayınlanan bir haberde "İsrail Rusya'ya karşı daha agresif bir tutum takınacak" ifadelerine yer verildi. Weitmann İsrail’in Rusya'ya karşı daha sert bir tavır alacağını çünkü Moskova'nın HAMAS'ın Batı Kudüs'e karşı yürüttüğü savaşa bir şekilde dahil olduğunu düşündüğünü öne sürdü.

‘KİEV’E GİDEN YOLU BULACAĞIZ’

Weitmann, HAMAS'la olan mevcut savaşında hükümetinin yedekte mühimmatı olmadığını, ancak Gazze'deki savaş Ukrayna'daki çatışmadan önce sona ererse, "İsrail silahlarının Kiev'e giden yolu bulacağını" belirtti. Weitmann yorumlarını, İsrail'in çarşamba günü BM'de açıkladığı, Kiev'in Rus hava saldırıları ve insansız hava aracı saldırılarına karşı koymasına yardımcı olacak bir erken uyarı sistemi sağlama planlarına yanıt olarak yaptı. Milletvekili, İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan tarafından yapılan açıklamanın "birdenbire ortaya çıkmadığını" söyledi. Çarşamba günü BM'de konuşan Erdan, Ukraynalılardan "müttefik" ve "ihtiyaç sahibi dostlar" olarak bahsetti. Şubat 2022'de çatışmaların tırmanmasından bu yana İsrail'in Ukrayna ile "dayanışma" içinde olduğunu belirterek, "Özellikle de saldırgan bir şekilde işgal edilmenin nasıl bir his olduğunu çok iyi bilen bir ülke olarak yapılması gereken ahlaki şey budur." ifadelerini kullandı.

Weitmann, 7 Ekim'de İsrail'in güney köylerine yapılan sürpriz baskınlarla tetiklenen HAMAS'la savaşa atıfta bulunarak "Rusya İsrail'de olup bitenlere büyük ölçüde müdahil oluyor" iddiasında bulundu. Moskova'nın “savaştaki rolü” hakkında ayrıntı vermedi ve Rusya'nın "hangi düzeyde" dahil olduğunun net olmadığını söyledi.

DİRENİŞ CEPHESİ MOSKOVA’DAYDI

Erdan’ın duyurusu, Rusya'nın geçen hafta sonu Moskova'da direniş cephesinden yöneticilerin bir araya geldiği toplantıya ev sahipliği yaptığı sırada geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, devlet haber ajansı TASS'a yaptığı açıklamada, HAMAS ve İslami Cihad temsilcilerinin, çeşitli Filistinli güçlerin siyasi olarak birleşme konusunda anlaşmalarına yardımcı olmak amacıyla Rusya'nın başkentinde ağrılandığını söyledi.

‘RUSYA BEDELİNİ ÖDEYECEK’

İsrail'in iktidardaki Likud Partisi'nin liberteryen fraksiyonuna başkanlık eden Weitmann, ekim ayında RT'ye verdiği bir röportajda da Rusya’ya tehditler savurmuştu. RT röportajında İsrailli vekil, "Rusya bize soykırım yapmak isteyen Nazileri destekliyor ve Rusya bunun bedelini ödeyecek." dedi. Milletvekili sözlerine şunları da ekledi: "Ukrayna'nın kazanmasını sağlayacağız. Yaptıklarınızın bedelini ödeyeceğinizden emin olacağız."

‘MOSKOVA İLE İLİŞKİLERİ YAKMIŞ OLABİLİR’

Business Insider, İsrail'in Ukrayna'ya bir erken uyarı sistemi sağlama sözü vererek "Rusya ile ilişkilerini yakmış olabileceğini" söyledi. Sistem, İsrail'in Tzeva Adom radarına benziyor ve roket fırlatmalarını hızlı bir şekilde tespit ederek sivillerin sığınabilmesi için tehlike altındaki bölgelere uyarı yayınlıyor. Business Insider, İsrail’in Ukrayna krizi konusunda iki yıl boyunca diplomatik bir "cambaz ipi" üzerinde yürüdükten ve Rusya'yı kışkırtmamak için sadece insani yardım malzemeleri gönderdikten sonra, Kiev'e bir radar sistemi sağlama kararının "Dış politikada büyük bir dönüşe işaret ettiğini" söyledi. Haberde, İsrail'in Ukraynalıların sistemi kurmasına yardımcı olmak üzere muhtemelen "uzman askerler" göndereceği de kaydedildi./aydınlık



Yeni yorum ekle