CIA'nin savaşa verdiği destek ifşa oldu

Ct, 02/03/2024 - 07:56

ABD merkezli yayın yapan New York Times gazetesi, Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) Rusya-Ukrayna savaşında, Ukrayna'da 14 gizli üs kurup, ekipman ve istihbarat desteği sağlayarak ciddi bir rol oynadığını ortaya koydu.

Welayet News  - New York Times gazetesinin, Ukraynalı ve Amerikalı üst düzey istihbarat görevlilerine dayandırdığı haberinde, iki ülke istihbaratları arasındaki ilişkinin, Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşından yaklaşık 8 yıl öncesine dayandığı vurgulandı. İki ülke arasındaki istihbarat işbirliği Rusya-Ukrayna savaşında da devam ederken, haberde Washington'ın ülkedeki personelini tahliye etmesine karşın casuslarını bıraktığına dikkati çekti. Haberde, CIA'nin, uzun yıllardır Ukrayna istihbarat birimlerine eğitim, ekipman ve istihbarat desteğinde bulunduğu, 14 gizli üs kurduğu ve 2022'deki savaşın patlak vermesiyle Ukrayna'nın savunmasına kayda değer katkı sunduğu kaydedildi.

ABD, UKRAYNA'YI ÜS ALANINA ÇEVİRMİŞ

Habere göre, CIA ile Ukrayna istihbarat birimleri arasındaki yakınlık savaştan yaklaşık 8 yıl öncesine uzanırken, üç farklı ABD başkanı döneminde de sürdü. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından uzunca bir süre Rusya ile yakın görünen Kiev yönetimi, 2014'te ABD ile yakınlaşmaya başladı. CIA, 2016'da Rus istihbaratının şifreleme sistemlerini kırabilmeleri, Rus insansız hava araçlarını ve iletişim ekipmanlarını ele geçirebilmeleri için Ukraynalı özel komando birliklerini eğitti.



Yeni yorum ekle