Riyad ve Washington arasında Yemen krizi

Ct, 02/03/2024 - 07:34

El-Monitor’un bildirdiğine göre, Washington’un Kızıldeniz’deki politikasından rahatsız olan Suudi Arabistan, topraklarının ABD ordusu tarafından Yemen’e yönelik saldırılar için kullanılmasını yasakladı.

Welayet News  - El-Monitor’un haberine göre, Suudi Arabistan, Kızıldeniz’deki askeri hareketlilikten ABD donanma gemilerini sorumlu tutarak, ABD ordusunun Suudi topraklarındaki Amerikan üslerinden Yemen topraklarına saldırı düzenlemesini engelledi.

Washington’ın bu yüzden, Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin Kızıldeniz'deki operasyonlarını durdurmak için daha fazla Körfez ülkesinin desteğine ihtiyaç duyduğu belirtildi.

Riyad daha önce Kızıldeniz'de gerilimi azaltma çağrısında bulunup söz konusu saldırıların Gazze'de devam eden savaşla bağlantılı olduğuna işaret etmiş, ayrıca derhal ateşkes yapılması yönünde çağrıda bulunmuştu.

Bu arada Yemen donanmasının, İsrail işgali altındaki Filistin limanlarına gitmek üzere yola çıkan ve Amerikan-İngiliz-Avrupa askeri eskortlarıyla geçişi ayarlanan yeni bir konvoyun yolunu kestiği kaydedildi.

Edinilen bilgilere göre, İngilizlere ait bir deniz güvenlik şirketi, Kızıldeniz’deki son gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada BAE, Yunan ve İngiliz kargo gemilerinin yer aldığı bir bölgeye Yemen topraklarından fırlatılan bazı füzelerin düştüğünü bildirdi.

Üç geminin ABD, İngiltere ve Avrupa savaş gemileri tarafından desteklenen bir deniz konvoyunun parçası olduğu vurgulandı.



Yeni yorum ekle