NYT: İsrail en büyük silahını kaybediyor

Çar, 28/02/2024 - 14:15

New York Times, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun rejimin 'zor kazanılmış uluslararası meşruiyetini' kişisel ihtiraslarına feda ettiğini yazdı.

Welayet News  - New York Times (NYT) gazetesi yazarı Thomas L. Friedman, Gazze savaşıyla uluslararası alanda İsrail rejimine olan tahammülün düşmeye başladığı ve herkesin ateşkes talep ettiğini belirtti.

Friedman, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İsrail'in 'zor kazanılmış uluslararası meşruiyetini' kişisel siyasi ihtiyaçları için feda etmeye hazır olduğunu vurguladı.

Yazar, kaleme aldığı köşe yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Geçtiğimiz birkaç günü Yeni Delhi'den Dubai ve Amman'a seyahat ederek geçirdim ve Başkan Biden ile İsrail halkına iletmem gereken acil bir mesaj var: İsrail'in dost ülkeler arasındaki konumunun, on yıllar boyunca özenle inşa edilen bir kabul ve meşruiyet seviyesinin giderek daha hızlı bir şekilde erozyona uğradığını görüyorum.

Hint gazetesi ThePrint'in kıdemli editörü Shekhar Gupta'nın bana ifade ettiği gibi: 'Hindistan'da İsrail'e karşı muazzam bir sevgi ve hayranlık var. Ancak sonu olmayan bir savaş bunu zorlayacaktır. İlk şok ve dehşet bir yana, Netanyahu'nun savaşı İsrail'in en büyük varlığına; ordusunun yenilmezliğine, istihbarat servislerinin yanılmazlığına ve misyonunun haklılığına duyulan yaygın inanca zarar veriyor.' Her geçen gün İsrail'in uluslararası akademik, sanatsal ve sportif yarışmalardan ya da etkinliklerden men edilmesi yönünde yeni çağrılar yapılıyor.

İsrail'in pek çok dostu şu anda sadece ateşkes için dua ediyor ki vatandaşları ya da seçmenleri -özellikle de gençleri- tarafından Gazze'de artan sivil kayıplara nasıl kayıtsız kalabildikleri sorulmasın.

Özellikle de Hamas'ın ne kadar çarpık ve yıkıcı bir güç olduğunu anlayan ve içten içe Hamas'ın yok edildiğini görmek isteyen pek çok Arap lider, Filistin'in bağımsızlığı için herhangi bir sınırda herhangi bir siyasi ufku düşünmek istemeyen bir İsrail ile aralarına kamuoyu önünde mesafe koymaları için sokaklardan elitlere kadar baskı görüyor.

Dolayısıyla tüm İsrail-Gazze operasyonu giderek daha fazla insana, tek amacı ülkenin daha kolay kontrol edebilmesi için nüfusu azaltmak olan bir kıyma makinesi gibi görünmeye başlıyor.

İnanması zor ama Netanyahu, İsrail'in zor kazanılmış uluslararası meşruiyetini kişisel siyasi ihtiyaçları için feda etmeye hazır.

Bunu göremeyen İsrail'in, Yahudi halkının tarihi anavatanında kendi kaderini tayin etme ve kendini savunma hakkını dünyaya kabul ettirmek için onlarca yıldır sürdürdüğü diplomasiyi tehlikeye attığına inanıyorum." (YDH)

Tags: 


Yeni yorum ekle