ABD ve İngiltere'nin Kızıldeniz'deki Siyasetleri Bölgede Krizi Tırmandırıyor

Pt, 26/02/2024 - 15:12

İran Dışişleri Bakanı da Filistin ve Gazze'deki endişe verici duruma değinerek İran'ın Filistin ve Gazze'ye ilişkin tutumlarını açıkladı.

Welayet News  - İnsan Hakları Konseyi'nin 55. yıllık toplantısının üst düzey oturumuna ve Silahsızlanma Zirvesi'nin üst düzey oturumuna katılmak üzere Cenevre'de bulunan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Filistin gelişmelerine ilişkin alt toplantıya da katılım öncesinde Vietnam Dışişleri Bakanı ile bir araya gelerek ikili konuların yanı sıra, uluslararası durumu ve Filistin'deki durum ve Gazze krizini de ele aldılar.

Daha önce Hanoi'ye yaptığı ziyarete değinen Hüseyin Emir Abdullahiyan, iki ülke arasındaki elli yıllık diplomatik ilişkileri iki ülke için değerli bir kaynak olarak değerlendirerek, uluslararası forumlarda iş birliği ve karşılıklı destekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İran'ın karşılıklı yarara dayalı ilişkileri geliştirme arzusuna vurgu yaptı. İki ülke arasındaki ticari alışveriş hacminin 2 milyar dolara çıkarılmasına yönelik daha önce iki ülke arasında cumhurbaşkanları düzeyinde varılan anlaşmaya değinen İran Dışişleri Bakanı, ekonomik ve ticari iş birliğinin geliştirilmesinin gerekliliğini de vurguladı. İki ülkenin siyasi, uluslararası ve parlamenter işbirliğiyle senkronize bir şekilde hareket edilmesini de sözlerine ekledi.

İran Dışişleri Bakanı, iki ülke arasında Karma Ekonomik Komisyon ile Siyasi ve Konsolosluk İstişareler Komitesi'nin varlığını işbirliğinin ilerletilmesi için uygun çerçeveler olarak değerlendirdi ve İran'ın bir sonraki Karma Komisyon toplantısını düzenlemeye hazır olduğunu duyurdu. Ekonomik İşbirliği için de fazladan adımların atılması için gereken eylemlerde bulunulabileceğini belirtti.  Ayrıca, özel sektörü iki ülke arasındaki ilişkilerde daha aktif hale getirmenin önemli olduğunu belirten Emir Abdullahiyan "Vietnam ile ilişkilerin geliştirilmesi konusunda hiçbir kısıtlamamız yok" vurgusunda da bulundu.

İran Dışişleri Bakanı da Filistin ve Gazze'deki endişe verici duruma değinerek İran'ın Filistin ve Gazze'ye ilişkin tutumlarını açıkladı. Kızıldeniz'deki Amerikan ve İngiliz politikaları ile Yemen'e yapılan saldırıyı bölgedeki krizin tırmanmasına neden olarak değerlendirdi. Emir Abdullahiyan, diplomatik ve uluslararası çalışmalarında Gazze'deki soykırımı ve savaşı sona erdirmek için çalıştıklarını vurgulayarak, bu bağlamda İran'ın İslam ülkeleri dışişleri bakanları arasında olağanüstü toplantı yapılması teklifine de değindi.

Vietnam Dışişleri Bakanı Bui Tan Son da bu görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasında yapılan üst düzey istişarelerden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İran'a doğru zamanda ziyaret davetine cevap vereceğini belirtti. İki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin ve yatırımların arttırılmasına ilişkin olarak da ülkesinin bu yöndeki arzusunu vurgulayarak, bunun kolaylaştırılması ve koşullarının sağlanması gerektiğini söyledi. Vietnam Dışişleri Bakanının vurguladığı diğer konular arasında sanayi, tarım, bilim ve teknoloji alanlarında iş birliği ile ticari iş birliğinin güçlendirilmesi ve iki ülkenin özel sektörünün etkinleştirilmesi yer aldı.

Ayrıca ülkesinin uluslararası konularda istişareye ve uluslararası forumlarda karşılıklı desteğe devam etmeye hazır olduğunu da ifade etti. Vietnam dışişleri bakanı ayrıca ülkesinin Filistin ve Gazze konusundaki tutumunu açıklayarak, Filistin'de yaşanan insani krizden duyduğu endişeyi dile getirerek, savaşın sona ermesi, siyasi çözüm ve insani yardımın acilen ulaştırılması gereğini vurguladı ve ülkesinin bu yönde çalışmaya hazır olduğunu duyurdu. İran'la istişare ve işbirliğini sürdürmek istediklerini de belirtti.



Yeni yorum ekle