Suriye: Bölgede Barış Ve İstikrarın Tek Yolu İsrail İşgalinin Sona Ermesidir

Pa, 25/02/2024 - 09:17

İsrail'in bu suçlarını konuşmak ve kınamak yeterli değil aksine, bu rejimin Filistin'deki ve Suriye’nin Golan'ı da dahil olmak üzere işgal ettiği diğer Arap topraklarındaki zulmüne son verilmelidir.

Welayet News  - Uluslararası Adalet Divanı'nda çeşitli ülkelerin Siyonist rejime ve onun Filistin topraklarını işgaline karşı dilekçelerini ele alan açık duruşmaları devam ederken, Suriye'nin Avrupa Birliği'ndeki daimi temsilciliği başkanı Ammar el-Arsan dün yapılan Lahey mahkemesinin son oturumunda şunları duyurdu: İşgalci İsrail rejiminin Filistin halkına yönelik saldırgan eylemleri ve bu rejimin Suriye ve Lübnan'a yönelik tekrarlanan saldırıları uluslararası toplumun işgalcilerin suçlarını durdurma konusundaki başarısızlığının en açık kanıtıdır.

 

El-Arsan şunları ekledi: İsrail'in bu suçlarını konuşmak ve kınamak yeterli değil aksine, bu rejimin Filistin'deki ve Suriye’nin Golan'ı da dahil olmak üzere işgal ettiği diğer Arap topraklarındaki zulmüne son verilmelidir. İsrail, 76 yıl öncesinden bu yana Filistin halkının en temel hakkı olan kendi kaderini tayin hakkını inkar ediyor ve Ekim 2023'ün çok öncesinden bu yana Gazze Şeridi'nde ırkçı politikalarını sürdürüyor.

Suriye temsilcisi ayrıca şunları söyledi: Uzun süredir Gazze Şeridi'nde ağır bir kuşatma uygulayan İsrail, bu bölgede 2 milyondan fazla Filistinliye karşı en iğrenç savaş suçlarını ve insanlık karşıtı suçları işliyor, Batı Şeria ve Kudüs'teki yerleşim yerlerini genişletmeye devam ediyor. İsrail, Filistin topraklarındaki işgaline son vermeli ve bu rejimin işgali sona ermeden barışa ulaşmak mümkün değildir.

Ammar el-Arsan şunu vurguladı: İsrail kendisini her türlü yasanın üstünde görmekte, yargılanmadan ve hesap sorulmadan her türlü suçu işlemektedir ve bugün bu rejimin kovuşturulması tüm ülkeler için zorunludur. İsrail'in saldırgan ve baskıcı eylemleri ve bu rejimin tüm uluslararası kanunları, BM Şartı'nı ve ilgili uluslararası kararları ihlal etmesi, uluslararası toplumun bu saldırılara karşı durmasını gerektirmektedir. İsrail'in Filistin topraklarında oluşturduğu yerleşim yerleri ve apartheid duvarı yıkılmalı ve Filistin halkına verilen zararlar tazmin edilmelidir.

El-Arsan ayrıca şunları söyledi: Suriye işgalin geçici olduğu konusunu ısrarla vurguluyoruz. İşgal bazılarınca bir gerçek olarak kabul edilse bile bu durum geçici. İsrail vahşeti ne kadar devam ederse etsin Şam bu işgalci rejime asla izin vermeyecektir. Asla işgal altındaki topraklar üzerinde egemenlik kazanmasına izin vermeyecektir. Birleşmiş Milletler, İsrail'in Arap topraklarındaki işgaline derhal son verilmesi için gerekli tedbirleri almakla görevlidir.

Suriye temsilcisi Lahey’deki konuşmasının sonunda şunları vurguladı: Ortadoğu'nun istikrarı ve Uluslararası Adalet Divanı da dahil olmak üzere Birleşmiş Milletler'in güvenilirliği, İsrail'in tüm Arap topraklarını işgaline son vermeye yönelik ilgili tüm uluslararası kararların uygulanmasını sağlayacak önlemlerin alınmasını gerektiriyor.

Uluslararası Adalet Divanı'nın Filistin topraklarının Siyonist rejim tarafından işgaliyle ilgili açık duruşmaları 19 Şubat'ta başladı ve 6 gün boyunca devam edecek. Lahey merkezli Uluslararası Adalet Divanı'ndaki 6 günlük duruşmalar 26 Şubat'a kadar sürecek. Bu toplantılarda 50'den fazla ülke ve uluslararası kuruluş temsilcisinin görüşlerini sunması bekleniyor.

Bu toplantılar Gazze savaşı sırasında yapılsa da bununla bir ilgisi bulunmuyor. Bu toplantılar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 30 Aralık 2022'de onayladığı ve Lahey Mahkemesi'nden İsrail işgali meselesine ilişkin tavsiye niteliğindeki görüşünü açıklaması istenen kararın sonucudur.



Yeni yorum ekle