İran’dan ABD’ye Veto Tepkisi; ''Yüzyılın Diplomatik Felaketi’’

Per, 22/02/2024 - 07:13

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tahran'da düzenlenen Uluslararası Kur'an-ı Kerim yarışmalarının kapanış töreninde bir konuşma yaptı.

Welayet NewsKonuşmasında ABD'nin, BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) Cezayir'in sunduğu Gazze'de acil insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etmesine tepki gösteren Reisi, ''İslam ülkeleri Kur'an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin (s.a.v) öğretilerine uysaydı, ABD, Gazze'deki ateşkesle ilgili birçok karar tasarısını veto etmeye cesaret edebilir miydi? Amerika'nın bu korkunç suçu işlemesi mümkün değildi.'' dedi.

ABD’yi "kötülük ekseni"nin ana üyesi olarak nitelendiren Reisi, "Gazze tüm onuryla kötülüğe karşı duruyor. Kur'an’dan uzak durulduğu için Filistin'e bu kadar zulüm yapılıyor. Bunun çözümü, Kur'an'a dönmek, Kur'an-ı Kerim, Peygamber ve Ehl-i Beyt eksenli bir İslam ümmeti oluşturmak ve Kur'an-ı Kerim ayetlerine uymaktır.’’ diye konuştu.

İran Dışişlei Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da ABD'nin, Gazze'de acil insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etmesine tepki gösterdi.

ABD’nin veto kararını ''yüzyılın diplomatik felaketi’’ olarak nitelendiren Emir Abdullahiyan, ''ABD’nin devam eden vetoları, sahte İsrail rejiminin Gazze'deki soykırımının ve Filistin'in Batı Şeria'sındaki savaş suçlarının sürdürülmesinin uluslararası sorumluluğunun Beyaz Saray'ın üzerine düştüğünü gösteriyor. Tüm dünyanın ABD’yi sorumlu tutması gerekiyor.'' dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de ABD’nin veto kararını kınadı.

Kenani, ''Amerika bu kararla Gazze'deki insani kriz ve felaketin çözümünde yer almadığını,  bilakis krizin devam etmesinde ve bölgeye yayılmasında büyük rolü olduğunu bir kez daha dünyaya kanıtladı.’’ dedi.

Kenani ayrıca, “ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'nde veto hakkını suistimal etmesi, bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliği için ciddi sorunlarlar yaratırken Birleşmiş Milletler'in BM Güvenlik Konseyi'nin kuruluş amacını da baltalamıştır. Uluslararası barış ve güvenliği korumakla görevli olan BMKG, ülkelerin ve dünya kamuoyunun uluslararası barış ve güvenliğin korunmasında Birleşmiş Milletler'in rolüne olan güvenini zayıflattı” ifadesinde bulundu.

ABD'nin Gazze’deki savaşın ana yöneticisi olduğunu anlatan Kenani, ‘’Uluslararası toplum, zülme uğrayan Filistin halkına destek vererek soykırımı önlemek için harekete geçmeli, aynı zamanda ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'ni rehin alarak bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliği tehlikeye sokan tek taraflı eylemlerini engellemelidir.’’ diye konuştu.



Yeni yorum ekle