ABD’li komutan: Husiler ayak takımı değil

Çar, 21/02/2024 - 07:27

ABD, Kızıldeniz'de Yemen Silahlı Kuvvetler’ine karşı yaşanan çatışmayı son yılların en önemli çatışmalarından biri olarak nitelendirdi.

Welayet News  - Amerikan CBS kanalı, ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığı Komutanı Koramiral Brad Cooper ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Cooper, CBS'nin '60 Minutes' programına verdiği röportajda, Kızıldeniz'de Yemen Silahlı Kuvvetleri’ne karşı yapılan angajmanın, ABD'nin onlarca yıldır karşılaştığı en önemli deniz savaşlarından birini oluşturduğunu söyledi.

ABD'li amiral açıklamasında, Kızıldeniz'de Yemen ordusuna karşı verilen mücadelenin, donanmanın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana verdiği en büyük savaş olduğunu söyledi.

Cooper ayrıca donanmadan yaklaşık 7 bin personelin Kızıldeniz'e konuşlandırıldığını bildirdi.

Cooper, Yemen’in Kızıldeniz’de ABD, İngiltere ve İsrail gemilerine karşı gerçekleştirdiği başarılı operasyonlarına da değindi.

Brad Cooper, Husileri ayak takımı bir grup olarak görmenin akıllıca olmayacağı uyarısında bulundu.

Cooper Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin İran’dan aldığı destek sayesinde bu saldırıları gerçekleştirebildiğini iddia eden Cooper şunları söyledi: “İranlılar uzun yıllardır, Husilere tedarik sağlıyor. Bunun olduğunu biliyoruz. Onlara tavsiyelerde bulunup, hedefleme istihbaratı sağlıyorlar.”

Bu arada Yemen’in resmi haber ajansı SABA, Yemen hükümetinin bir başkanlık kararı ile ABD ve İngiltere’yi, İsrail'in Gazze'deki soykırımına destek vermeleri ve ülkeye yönelik haftalardır devam eden saldırıları nedeniyle “Yemen Cumhuriyeti'ne düşman ülkeler” olarak sınıflandırdığını açıkladı.

Yemen Yüksek Siyasi Konsey Başkanı Mehdi el-Meşat tarafından imzalanan dört maddelik kararda, iki ülke “İsrail işgal varlığının destekçileri, koruyucuları ve sponsorları” olarak nitelendiriliyor. Ayrıca bu iki ülkenin, İsrail'in Filistinlilere karşı işlediği soykırıma dahil olduğu vurgulandı.

Kararın ikinci maddesinde, ABD ve İngiltere’ye “Yemen Cumhuriyeti'ne düşman devletler” olarak muamele edileceği bildirildi.

Üçüncü maddede "İnsani Operasyonlar Koordinasyon Merkezi'nin, düzenlemelerin uygulanması için gerekli prosedür ve önlemleri alacağı ve yetkili güvenlik servislerinin de ilgili makamlarla koordineli olarak adı geçen iki ülkenin faaliyetlerine karşı koyacağı" belirtildi.

Kararın, Dördüncü Madde uyarınca Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe gireceği açıklandı.(YDH)



Yeni yorum ekle