Hamas'sız Gazze için Kahire toplantısı

Per, 15/02/2024 - 16:48

Filistin direnişi ile İsrail rejimi arasında ateşkes için Paris’te varılan ‘çerçeve anlaşması’ doğrultusunda dün Kahire’de dörtlü bir toplantı yapıldı.

Welayet News  - Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesinin Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberine göre, toplantıya Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil, CIA Şefi William Burns, Mossad Şefi David Bernea ve Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman katıldı.

Habere göre toplantıda Hamas’ın ‘çerçeve anlaşmasına’ cevabı ve esir değişimi konusunda önerdiği değişiklikler, esirlerin sayısı ve ilk aşamada önerilen altı haftalık ateşkes ele alındı.

İsrail heyeti, Hamas ortadan kaldırılmadan ve Gazze üzerindeki kontrolüne son verilmeden savaşın kalıcı olarak durdurulmasından bahsetmeyi reddetti.

Mümkün olan en kısa sürede insani bir ateşkese varılması için tüm tarafları taviz vermeye çağıran Mısır ise, serbest bırakılacak esirlerin kimlikleri ve bunun uygulanmasına yönelik mekanizmalar gibi bazı ayrıntılar konusunda direniş yetkilileriyle detaylı görüşmeler yaptı.

İsrail’in Refah’ı tamamen boşaltma ve şehirdeki bir milyondan fazla mülteciyi kamplara yerleştirme taleplerini içeren güvenlik toplantılarından sonra Kahire, Tel Aviv’e karşı söylemini tırmandırdı.

Mısır, İsrail’in Refah’ı karadan işgal etme tehdidini reddederek, bu durumun benzeri görülmemiş bir insani trajediye yol açabileceği konusunda uyardı.

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi de CIA Şefi Burns ile ayrı bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Refah şehrine yapılacak herhangi bir kara operasyonunun ele alındığı kaydedildi. (YDH)



Yeni yorum ekle