Türkiye'den Siyonist İsrail'e 635 Milyon Dolarlık Sermaye

Ct, 03/02/2024 - 10:52

Siyonist İsrail’in Filistin’i bombaladığı üç ayda İsrail-Türkiye ticaret hacmi 1.3 milyar dolar oldu. Ekim, kasım ve aralık aylarında patronların sermaye ve ham madde ticareti tüketim ticaretini katladı.

Welayet News  -  İşgalci İsrail’in Filistin’e yönelik bombardımanı 3 ay 24 gündür sürerken, Türkiye’den İsrail’e gerçekleştirilen ihracat aralık ayında kasıma göre yüzde 31.81 arttı. Türkiye’den kasım ayında İsrail’e 300 milyon 253 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, bu tutar aralıkta 396 milyon 253 bin dolara yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre İsrail’e ihracat 2023 yılının tamamında 5 milyar 175 milyon 605 bin dolar oldu. Türkiye’nin 2023 yılında İsrail’den gerçekleştirdiği ithalat tutarı ise 1 milyar 622 milyon dolar oldu.

2023 yılının tamamında gerçekleşen yatırım (sermaye) malları ve ham madde ihracat ve ithalatı tüketim malları ihracat ve ithalatını aştı. İsrail’e 2023’te 400 milyon 724 bin dolar tutarında sermaye malı ihracatı yapılırken, 78.3 milyon dolar tutarında sermaye malı ithalatı gerçekleştirildi.

Benzer şekilde yılın tamamında Türkiye patronlarının İsrail’den gerçekleştirdiği ham madde ithalatı da 1.4 milyar dolar oldu. 2023’ün tamamında İsrail’e gerçekleştirilen ham madde ihracatı ise 2.7 milyar dolar oldu.

Bununla birlikte İsrail ile gerçekleştirilen yatırım malı ve ham madde ticaret büyüklüğü 2023’te 4 milyar 646 milyon dolar olarak kaydedildi.

İsrail ile 2023’te gerçekleştirilen tüketim malı ihracat tutarı 2 milyar dolar iken, tüketim malı ithalatı 122 milyon dolar oldu. Tüketim malı ticaret büyüklüğü ise 2.1 milyar dolar. Buna göre patronların gerçekleştirdiği üretime yönelik ithalat ve ihracat, tüketim ithalat ve ihracatı katladı.

FİLİSTİN’E SALDIRI PATRONLARA ENGEL OLMADI

Siyonist İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları 7 Ekim 2023’te başladı. Kasım ayında patronların İsrail’e gerçekleştirdiği ihracat tutarı 300 milyon 623 bin dolar oldu. Aralıkta ihracat yüzde 31.81 artarak 396 milyon 253 bin dolara yükseldi.

ARTIŞTA DEMİR-ÇELİK ETKİSİ

İsrail demir-çelik pazarının yüzde 65’ine hakim Türkiye’den aralıkta İsrail’e yapılan demir-çelik ihracatı aralıkta bir önceki aya göre yüzde 77 arttı. Kasımda 31.6 milyon dolar olan ihracat aralıkta 55.1 milyon dolara yükseldi.

Aralıkta artan ihracat kalemini en çok ‘demir-çelik’ patronları destekledi.

DİYANET BAŞKANI ‘BOYKOTA DEVAM’ EDELİM DEDİ AMA…

Türkiye’den İsrail’e en çok demir çelik ihracatı gerçekleştiren MÜSİAD üyesi İÇDAŞ’ın 8 Ekim tarihinden bu yana İsrail’in Hayfa kentine çelik ihraç ettiği ortaya çıkmıştı.

MÜSİAD üyesi olan İÇDAŞ, geçmiş zamanlarda ihracatları sebebi ile Erdoğan’dan ve Çanakkale’deki en büyük camiyi yaptığı için Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’tan ödül almıştı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş dün bir televizyon kanalında “Sözümüzün ulaştığı yurt içinde, yurt dışında nerede bizi dinleyen kardeşimiz varsa onlara hatırlatıyorum; boykota devam edelim” dedi.

İşgalci İsrail’in Filistin’e yönelik yaklaşık 4 aydır devam eden saldırılarına değinen Erbaş, “1948 yılında orada bir devlet dedikleri, ki biz artık terör örgütüyle eş değer görüyoruz. Yani terör örgütü gibi davranan bir ülke olmaz. Bebekler, çocuklar, kadınlar, yaşlılar, masumlar yukarıdan yağan bombaların altında can veriyor. Üç ayda 11 bin bebek, çocuk, 7 bin kadın toplam 25 bin civarında masum insan bombalar altında can verdi” ifadelerini kullandı.

“Filistin davamız bir asırdır var. Daha önce zaten oralar bizim topraklarımızdı. Filistin’in kurtuluşu bizim güçlenmemize bağlı. İnşallah daha güçlü olacağız ve Filistin kurtulacak, buna inanıyoruz” diyen Erbaş, İsrail ürünlerine boykot konusuna ilişkin çağrılarını yaklaşık 3 ay önce yaptıklarını hatırlatıp “Sözümüzün ulaştığı yurt içinde, yurt dışında nerede bizi dinleyen kardeşimiz varsa onlara hatırlatıyorum; boykota devam edelim” dedi.



Yeni yorum ekle