ABD'den Irak ve Suriye'ye hava saldırısı

Ct, 03/02/2024 - 08:31

ABD, 28 Ocak'ta Suriye-Ürdün sınırındaki Amerikan üssüne yönelik saldırıya karşılık Irak ve Suriye'ye ilk kez saldırı düzenlediğini açıkladı.

Welayet News  - ABD Ürdün-Suriye sınırı yakınlarında bir üssüne yönelik drone saldırısında 3 askerinin öldüğünü, 25 askerinin yaralandığını duyurmuştu. Ürdün-Suriye sınırında ABD askerlerine yönelik drone saldırısını Irak İslami Direniş Hareketi üstlenmişti.

ABD yönetimi, söz konusu saldırıya karşılık olarak çok katmanlı ve zamana yayılmış şekilde saldırılar düzenleyeceğini ve İran destekli grupların hedef alınacağını açıklamıştı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), bu saldırıya yanıt olarak Irak ve Suriye'de İran Devrim Muhafızları Ordusu ile bağlı milis gruplara ait hedeflere yönelik hava saldırıları düzenlediğini duyurdu.

Saldırılarda ABD'den havalanan uzun menzilli bombardıman uçaklarının da yer aldığı ve 125'ten fazla güdümlü bombanın kullanıldığı belirtilen açıklamada, hedeflenen bölgelerde kumanda ve kontrol merkezlerinin, roket ve füzeler ile insansız hava araçlarının vurulduğu ifade edildi.

'Saldırılar sürecek'

ABD Başkanı Joe Biden, üs saldırısına bugün karşılık vermeye başladıklarını ve bu karşılığın "kendi seçtikleri zaman ve mekanlarda" süreceğini açıkladı.

Yazılı açıklama yapan Biden, "Bu öğleden sonra benim talimatımla ABD ordusu, Suriye ve Irak'taki DMO ve ona bağlı milis gruplara ait hedefleri vurdu. Saldırıya bugün karşılık vermeye başladık, bu karşılık bizim seçtiğimiz zaman ve mekanlarda devam edecek" ifadelerini kullandı.

Biden ayrıca ABD'nin Ortadoğu'da askeri bir çatışma peşinde olmadığını öne sürdü.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de, "Bu, vereceğimiz karşılığın başlangıcıdır" değerlendirmesini yaptı.

Irak'tan açıklama

Irak yönetimi, ülkenin batısındaki ABD saldırılarının ülke egemenliğini ihlal ettiğini bildirdi.

Irak Başbakanlık Askeri Sözcüsü General Yahya Resul, yaptığı yazılı açıklamada, Irak'ın batısındaki Enbar'a bağlı Kaim ve sınır bölgelerinin ABD uçakları tarafından saldırıya maruz kaldığını belirterek, "Bu saldırılar, Irak'ın bölgede istikrarı sağlamaya çalıştığı bir dönemde gerçekleşti. Bu, Irak'ın egemenliğinin ihlali ve Irak hükümetinin çabalarının baltalanması anlamına geliyor" dedi.

Söz konusu ABD saldırılarının Irak'ı ve bölgeyi istenmeyen sonuçlara sürükleyen bir tehdit olduğuna dikkati çeken Resul, bunun sonuçlarının Irak ve bölgenin güvenlik ve istikrarı açısından vahim olacağını kaydetti.



Yeni yorum ekle