Ukrayna topraklarını paylaşma yarışı başladı: Macaristan'dan hak iddiası

Sa, 30/01/2024 - 16:41

Polonya, Ukrayna'nın Lviv (Galiçya) Oblastı için tarihsel hak sahibi olduğunu farklı mecralarda dile getirmekten çekinmemişti. Bir başka çıkış da Macaristan'dan geldi: Macaristan sağcı parti lideri, "Ukrayna yenilirse Zakarpatya Oblastı'nı ilhak ederiz" dedi.

Welayet News  - Macaristan’da faaliyet gösteren Anavatanımız Hareketi (MHM) lideri Laszlo Toroczkai, parti konferansında yaptığı konuşmada Ukrayna’daki Macar azınlıkla ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Macar parlamentosunda 6 milletvekili olan MHM’nin konferansına Almanya’dan AfD ve Hollanda’dan Demokrasi için Hollanda Forumu temsilcileri katıldı.

Toroczkai, partisinin internet sitesinde yayınlanan videoda, “Ukrayna’daki savaşla ilgili mesajımız çok basit: acil ateşkes, barış ve müzakereler yoluyla çözüm,” dedi ve batı Ukrayna’daki etnik Macarlar için özerklik çağrısında bulundu.

MHM lideri ayırca, “Bu savaş Ukrayna’nın devlet olma halini kaybetmesiyle sonuçlanırsa, ki bu da ihtimal dahilinde, o zaman bu pozisyonu alan tek Macar partisi olarak, Transkarpatya üzerinde hak iddia ettiğimizin sinyalini vereyim,” dedi.

Ukrayna’da ‘Zakarpatya Oblastı’ olarak bilinen bölgenin merkezi Ujgorod. Bölgenin Polonya, Slovakya, Macaristan ve Romanya ile sınırı bulunuyor.

Zakarpatya Oblastı, 1946’da Çekoslovakya’nın, Çekoslovakya ile Sovyetler Birliği arasındaki bir antlaşma uyarınca bölge üzerindeki iddiasından vazgeçmesinin ardından kuruldu. (harici)



Yeni yorum ekle