"Türkiye, güvence vermedi; Suriye ile normalleşme yavaşladı"

Sa, 30/01/2024 - 10:26

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye-Suriye ilişkilerini normalleştirme sürecinin geçen yılın sonundan beri yavaşladığını söyledi.

Welayet News  - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye-Suriye ilişkilerini normalleştirme sürecinin geçen yılın sonundan beri yavaşladığını söyledi.

Rus basınına demeç veren Lavrentyev, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşme süreci hakkında "Bu konu, Suriye'de çözüme yönelik yaklaşımlarımızda önceliğini korumaya devam ediyor. Bunun ilerleme kaydetmemiz gereken çok önemli bir konu olduğuna inanıyoruz. Geçen yıl aslında bu yönde oldukça aktif çalışmalarımız oldu, sadece uzmanlar düzeyinde toplantılar yapılmadı. Önce üçlü formatta toplantı yapıldı. Sonra İran'ı da sürece dahil etmeye başladık, yani dörtlü format oluşturduk, savunma bakanları ile dışişleri bakanları arasında bu formatta toplantılar yapıldı. Daha sonra bakan yardımcıları düzeyinde toplantılar yapıldı" diye anımsattı.

Geçen yılın sonundan itibaren, sonbahardan beri bu süreçte bir miktar duraklama yaşandığını belirterek duraklamanın nedenine değinen Lavrentyev, en önemli hususun Suriye’deki Türk askeri birliklerinin çekileceği yönünde güvence alınamaması olduğunu belirtti.

Türkiye’nin uygun koşullar oluştuğunda çekileceğine dair gayr-i resmi açıklamalar yaptığını söyleyen Lavrentyev, “Bu konuda resmi bir açıklama ise yapılmıyor. Şu anda yeniden uzmanlar düzeyinde bir toplantı sağlamaya çalışıyoruz ve kademe kademe ilerleyeceğiz. Ancak bunun için oldukça fazla çabaya ihtiyaç olacak"  ifadelerini kullandı.



Yeni yorum ekle