ABD Üslerini Hedef Alan Saldırıların Sebebi Ne?

Sa, 30/01/2024 - 09:44

Gazze savaşının başlaması ile birlikte ABD'nin bölgedeki askeri üslerine yönelik saldırılar arttı. ABD üslerine düzenlenen saldırıların sebebi nedir?

Welayet News  - ABD'nin Ürdün-Suriye sınırındaki askeri üssüne düzenlenen İHA’lı saldırda 3 ABD askeri öldü, 34 asker de yaralandı. ABD Başkanı Joe Biden saldırının İran destekli gruplar tarafından yapıldığını öne sürdü.

İran'ın New York'taki BM Daimi Temsilciliği ise Ürdün’ün kuzeydoğusunda 3 ABD askerinin öldürüldüğü saldırıya ilişkin bir açıklama yayınladı. İran’ın ABD'nin askeri üssüne yönelik saldırıyla bir bağlantısı ya da bir ilgisinin olmadığı kaydedildiği açıklamada, bölgede ABD güçleri ve direniş grupları arasında çatışma olduğu, bunun misilleme saldırılarına neden olduğu kaydedildi.

Peki tüm bu gelişmelere baktığımızda bu saldırı ABD için nasıl bir mesaj içermektedir?

1. Amerikan mevzilerine yönelik saldırı Gazze savaşının sonucudur

Dört aydır devam eden Gazze savaşında ABD açık bir şekilde İsrail’i desteklemeye devam ediyor. Defalarca İsrail’e askeri yardımında bulunan ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Gazze’deki ateşkes ile ilgili aldığı tüm kararları veto etti. Amerika hükümeti sadece Gazze’ye insani yardımları ile ilgili alınan iki kararı kabul etti.

Çoğu zaman, Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere dünya çapındaki insanlar Filistin’e destek gösterileri düzenledi. Göstericiler ABD’nin İsrail'in Gazze soykırımına destek vermesine tepki gösterdi.

Öte yandan direniş grupları ABD’nin İsrail’i desteklemeye devam ettiği sürece bu ülkenin Batı Asya’daki üstlerine saldırı düzenleyeceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.

2. ABD üstüne yönelik saldırı Batı Asya’daki güvensizlikten kaynaklanıyor

Batı Asya Amerikan politikaları nedeniyle istikrarsız bir bölge haline gelmiştir. Bölgedeki istikrarsızlık, 2011'den bu yana ABD'nin de aralarında bulunduğu bazı Batılı ülkelerin terör ve tekfirci gruplara verdiği destekten dolayı daha da artmış.

Son yıllarda bölgedeki aktörler diyalog ve diplomasi yoluyla gerilimi azaltmak için ciddi adımlar atıyordu, fakat Gazze savaşı bu süreç kesintiye uğrattı. Başta ABD olmak üzere büyük güçler Gazze savaşının azaltılması yönünde hiçbir girişimde bulunmazken İsrail saldırılarını Birleşmiş Milletler (BM) Antlaşmasının 51. maddesine göre, meşru müdafaa hakkı olduğunu iddia ederek rejimin yayında yer aldı.

İranlı yetkilileri, Siyonist rejimin cinayetlerine destek vermenin bölgede savaşın ve istikrarsızlığın yayılmasına yol açacağını ve bunun ABD’nin de zararına olacağını söylemişti.

Örneğin son haftalarda Yemen Ordusu ABD ve İngiltere gemilerini birkaç kez hedeg aldı. Güvenlik meselesi herhangi bir ülke politikasının ayrılmaz bir parçasıdır. Şöyle ki bir ülke, bölgede güvensizlik ortamı yaratıyorsa bu güvensizlik kendisini de etkileyebilir.

3. Bölgedeki istikrarsızlığın devam etmesi Amerika açısından daha büyük sonuçlar doğurabilir

Ürdün’deki saldırının sorumlularından, ABD'nin seçeceği zaman ve şekilde hesap sorulacağını öne süren Biden, bu savaşta mücadeleye devam edeceklerini söylemişti. ABD bu saldrıya karşılık vermezse itibarının zedeleneceğini düşünüyor.

ABD'nin misilleme olarak Irak ve Suriye'deki direniş mevzilerine bir saldırı düzenleme ihtimali yüksektir. Ancak ABD'nin bu tepkisi bile direniş gruplarının Batı Asya’daki faaliyetini dürdürmayacaktır.

 

Gazze savaşının başlamasıyla birlikte bölgedeki direniş hareketleri bölgedeki ABD askeri üslerini hedef almaya devam ediyor. Pentagon'a göre bu saldırılarda 70’e yakın ABD personeli yaralanmıştı ama dün geceki saldırıda 3 ABD’li asker öldürüldü.

İlk defa direniş gruplarının eyleminde ABD askeri öldürülmüştür. Bu olay ABD’nin Batı Asya bölgesinde krizi yönetime konusunda eski güce sahip olmadığını gösteriyor. Gazze'de ateşkesin sağlanması ve Amerika’nın Siyonist rejimi desteklemeyi bırakması takdirde ABD üslerine yönelik saldırılar da durabilir.

ABD İran ile çatışmaya girmek istemiyor

Siyonist İsrail'nin Batı Asya’daki en önemli politikalarından biri İran ve ABD’yi karşı karşıya getirmektir. Ancak ABD yönetimi her zaman İran'a yönelik doğrudan askeri eylemden kaçınmıştır. ABD makamlarının açıklamalarına baktığımızda bu ülkenin Irak topraklarından İran'a karşı askeri saldırı arayışında olmadığını gösteriyor.

ABD Başkanı Joe Biden bu saldırının İran destekli gruplar tarafından yapıldığını iddia ediyor. Öte yandan Pentagon, ABD'ye yönelik saldırıda İran'ın rolünün olmadığını da açıkladı. Gerçek şu ki, İran bölgedeki müttefiklerinin bağımsız bir politika izlemesi taraftarı. Hatta Aksa Tufanı Operasyonu bizzat Hamas tarafından yapılmıştır. Bu ABD’nin de teyit ettiği bir gelişmeydi. Direniş gruplarının bağımsız bir şekilde hareket ettiğini bilen ABD İran ile doğrudan çatışmaya girmeyi düşünmüyor./mehr



Yeni yorum ekle