Nusra Liderleri Arasında Darbe Girişimleri

Pt, 29/01/2024 - 15:03

Tahrir el Şam lideri Ebu Muhammed el Cevlani muhaliflerinin darbe yapmasının üzerinden beş ay geçmesiyle birlikte, bu terör örgütünün üst düzey liderlerini tutuklama ve birçok askeri komutanını görevden alma kampanyası devam ediyor. Haberlerde Ebu Marya el-Kahtani’nin ardından Ebu Hamad Zakur'un da tutuklandığı bildiriliyor.

Welayet News  - Tahrir el Şam terör örgütünün lideri Ebu Muhammed el-Cevlani’nin muhaliflerinin kendisine darbe girişiminde bulunmasıyla eş zamanlı olarak onun İdlib'deki muhaliflerini tutuklama kampanyası da devam ediyor.

Tahrir el Şam Terör Örgütü’nün yardımcısı ve Cevlani’nin sağ kolu Ebu Marya el-Kahtani’nin tutuklanmasının ardından Cevlani’nin kara kutusu olarak bilinen Ebu Ahmed el-Zakur'un da tutuklandığı yönünde haberler var.

Türk ordusunun ve Ceyş el-Vatani’nin el-Cevlani’nin konvoyunun yolunu kesip Ebu Ahmed el-Zakur'u serbest bırakma yönündeki ortak operasyonu ama bu operasyonun başarısız olmasının ardından Ahmed el-Zakur Arlık 2023’de tutuklandı.

Ceyş el Vatani komutanlarından el-Faruk Ebu Bekir, Tahrir el Şam'ın üst düzey liderlerinin tutuklanmasına ilişkin sürecin devam ettiğine değinerek şunları söyledi: ‘Ebu Ahmed Zakur ile el-Cevlani arasındaki çatışma aslında Tahrir el-Şam'ın elindeki milyarlarca dolarlık servet üzerinde bu grubun liderleri arasında bir güç mücadelesi anlamına geliyor.’

El-Cevlani’ye yönelik darbenin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, el-Kahtani ve Ebu Ahmed Zakur'un bastırılmasının yanı sıra, el Zübeyr bin Avam tugayları komutanı Hattab el-Haskavi, Ömer tugayları komutanı Mahmud Cemal Dibo ve yürütme kuvvetlerinin sorumlusu Şaddad el-Emani gibi bu grubun bazı askeri komutanları da görevden alındı.

Tahrir el Şam terör örgütünün üst düzey liderlerinin tutuklanması ve yargılanmasının sayısındaki artış, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı yabancı istihbarat servislerinin el-Cevlani hükümetini devirme ve İdlib'deki iktidarı Manaf Talas gibi Suriye ordusundan ayrılan bazı generallere devretme çabalarını gösteriyor. Talas daha önce de Suriye'nin kuzeybatı bölgelerini yönetecek bir askeri konsey kurulması çağrısında bulunmuştu.



Yeni yorum ekle