İsrail’in Ardından Biden da Soykırımdan Yargılanacak

Pa, 28/01/2024 - 08:14

Joe Biden, ABD'nin İsrail rejiminin Gazze Şeridi'ne karşı sürdürdüğü soykırım savaşına yardım etmesi nedeniyle, soykırıma suç ortaklığı yapmaktan dava edilen ilk Amerikan başkanı olarak tarihe geçti.

Welayet News  - Davanın ilk duruşması Cuma günü Kaliforniya Oakland'daki federal adliyede görüldü. New York merkezli bir hukuki savunuculuk kuruluşu olan Anayasal Haklar Merkezi (CCR) tarafından Kasım ayı ortasında açılan davada, insan hakları kurumları ve Filistinli ABD vatandaşları davacılar arasında yer aldı.

CCR, davayı Gazze'nin güneyindeki Han Yunus şehrinde bulunan Nasır Tıp Kompleksi'nde doktor olan Dr. Omar Al-Najjar'ın yanı sıra Filistinli insan hakları grupları Uluslararası Çocuklar için Savunma - Filistin ve el-Hak adına açtı. Davada ayrıca ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken da yer alıyor.

Amerika Birleşik Devletleri savaşa topyekun askeri ve siyasi destek sağlıyor. Rejimi 10 bin tondan fazla askeri teçhizatla silahlandırdı ve İsrail saldırganlığının durdurulması çağrısında bulunan tüm Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının onaylanmasını engelledi.

Dava dilekçesinde, "Eğer bir soykırımın ortaya çıkmasını engellemeye yönelik yasal sorumluluk bir anlam ifade ediyorsa - aslında hukukun üstünlüğünün bir anlamı varsa - mahkemelerin bu temel uluslararası hukuk ilkelerini uygulama konusunda bir rol ve sorumluluğa sahip olması gerekir" ifadeleri yer alırken, "Çok daha fazla insanın hayatı tehlikede." denilerek İsrail'in soykırıma devam ettiği vurgulandı.

Cuma günü, BM'nin en yüksek mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail rejimine Gazze'deki soykırımı önlemek için yetkisi dahilindeki tüm tedbirleri alması talimatını verdi.



Yeni yorum ekle