ABD Uçakları İncirlik’ten İsrail’e Silah Sevkiyatı mı Yapıyor?

Per, 25/01/2024 - 14:54

ABD'nin İtalya'daki savaş deposundan kalkan kargo uçakları İncirlik üssünü kullanarak Kıbrıs Cumhuriyeti'ne gitti. Aynı gün oradan Tel Aviv'e kalkan uçaklar dikkat çekti.

Welayet News  - ABD askeri kargo uçaklarının uçuş rotalarının ayrıntıları, İsrail’e ikmal yapmak için Türkiye’deki İncirlik üssünün kullanıyor olabileceği ihtimalini gündeme getirdi.

HKY130 çağrı işaretli ve 19-5932 tescil numaralı bir ABD askeri C-130J kargo uçağı, 3 Kasım’da ABD’nin İtalya’daki Aviano hava üssünden Türkiye’nin İncirlik üssüne uçtu. Kargo uçağı daha sonra Türkiye’den havalandı ve 5 Kasım’da Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki önemli bir İngiliz askeri üssü olan RAF Akrotiri’ye indi.

Uçuşu ilk fark eden araştırma sitesi Declassified UK, kayıtlara göre RAF Akrotiri’nin İsrail’in Gazze’yi bombalamasından önceki iki ay içinde İncirlik’ten herhangi bir uçuş almadığını belirtti.

Savaş deposundan İncirlik’e

Sendika.org'un Middle East Eye'dan aktardığı habere göre, uçuşun ilginç olmasının bir başka nedeni daha vardı. İlk kalkış yeri olan Aviano hava üssü, savaşa hazır stokları, insanları ve ekipmanları muhafaza eden ABD 31. Mühimmat Filosu’na ev sahipliği yapıyor. Yüzlerce aktif görev çalışanı olan filo, 790 milyon dolar değerinde dört ayrı stok bulunduruyor.

İsrail menşeli bir gazete olan Haaretz, 40’tan fazla ABD nakliye uçağının RAF Akrotiri’ye uçarak İsrail ordusu için ABD ve NATO’ya ait depolardan ekipman ve mühimmat taşıdığını bildirdi.

Örneğin 5 Kasım’da, ABD C-130J’si RAF Akrotiri’ye indikten saatler sonra, GONZO62 çağrı işareti ve 96-6042 kayıt numarasıyla Tel Aviv’e hareket eden bir uçak vardı.

Uçağın operatörü açık kaynak kodlu hava gözlem sitesi Radar Box’ta gizlendi, ancak uçağın geçmişi ABD’ye uçtuğunu gösteriyor. Uçağın modeli, bir hava nakliye ve gözetleme uçağı olan CASA CN-235’tir.

İncirlik’ten ikinci uçuş

HKY130 çağrı işaretli ancak 08-8602 tescil numaralı bir başka ABD kargo uçağı C-130J’nin 17 Ocak’ta Almanya’daki Ramstein hava üssünden İtalya’daki Aviano hava üssüne ikinci bir uçuş gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Uçak ertesi gün Türkiye’de İncirlik’te bir mola verdikten sonra RAF Akrotiri’ye indi.

Bir Birleşik Krallık yetkilisi, uçuşların Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait bir üsse inmiş olmasına rağmen Savunma Bakanlığı’nın ABD gibi “müttefiklerin operasyonları hakkında yorum yapmadığını” söyledi.

Pentagon sözcüsü Yarbay Garron J Garn, ABD kargo uçaklarının içeriğini “operasyon güvenliği nedeniyle” açıklamayı reddetti.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Türk yetkili, bazı ABD kargo uçaklarının yakıt ikmali için İncirlik’te durduğunu ve Savunma Bakanlığı’nın İncirlik’ten geçen her uçuş hakkında özel olarak bilgilendirilmediğini söyledi.

Ancak analistlere göre, uçakların Türkiye’de durmadan Kıbrıs Cumhuriyeti'ne ulaşmaya yetecek yakıta sahip olması nedeniyle uçuşların rotası bu ihtimali zayıflatıyor/sol



Yeni yorum ekle