Mektup göndereceğinize gemileri durdurun: AKP'den tüm dünyadaki partilere 'Gazze' mektubu

Per, 25/01/2024 - 14:41

Ulaştırma Bakanı her gün Türkiye'den İsrail'e 8 gemi gittiğini doğrularken AKP tüm ülkelerin parlamentolarındaki siyasi partilere Gazze mektubu göndererek "dünyanın vicdanına seslendiğini" savunuyor.

Welayet News  - İsrail'in Filistin halkına yönelik katliamı Gazze'de dünyanın gözü önünde aylardır sürerken İsrail'e Türkiye'den mal taşıyan gemileri durdurmayan AKP, tüm ülkelerin parlamentolarındaki siyasi partilere "vicdanlara seslendiği" iddiasıyla mektup gönderdi.

Türkiye sermayesinin İsrail'e demir çelik, çimento, otomotiv, plastik ürünler, elektronik ekipmanlar, gıda satışı tam gaz sürüyor. Türkiye İsrail'e petrol ve doğalgaz ürünlerinin satışına aracılık yapıyor. AKP ve MHP'li vekiller İsrail'e giden gemilerle ilgili araştırma önergelerini reddediyor, İncirlik Üssü'nden kalkan savaş uçaklarının İsrail'in Gazze'ye bombalar yağdırdığı savaş uçaklarına yakıt ikmali yaptığı gündeme geliyor.

Türkiye'den İsrail'e silah satışı iddiaları da gündeme gelirken, Türkiye İstatistik Kurumu yaptığı açıklamada, İsrail'e "harp mühimmatı ve silahı" gönderilmediğini, "tabancalara ait aksam ve parçalar’ ile "kılıç, pala, süngü benzeri ürünler" ihraç edildiğini duyurmuştu.

AKP İsrail'e bu desteğini durdurmazken dünyadaki tüm ülkelerin parlamentolarına bir mektup göndererek Gazze'de ateşkesin sağlanması çağrısı yaptı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya tarafından kaleme alınan mektupta "kim tarafından, hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın, yaşlıları, kadınları, çocukları hedef alan hiçbir saldırıyı tasvip etmedikleri" belirtildi.

Dünyadaki bütün ülkelerin parlamentolarında bulunan siyasi partilerin dış ilişkiler başkanlıklarına iletilmek üzere mektup yazan Sırakaya, mektupta "Türkiye Cumhuriyeti Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Dış İlişkiler Daire Başkanı olarak, uluslararası toplumu Gazze ve Batı Şeria'da devam eden kanın durdurulması ve İsrail ile Filistin arasında adil ve kalıcı barışçıl bir çözümün sağlanması için mümkün olan her türlü çabayı göstermeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

16 Ocak 2024 tarihi itibarıyla İsrail bombardımanları sonucu, yüzde 70'i çocuk ve kadınlardan oluşan 24 binden fazla insanın öldüğünü, 60 binin üzerinde insanın yaralandığını ve 2 milyon Gazzelinin yerinden edildiğini kaydeden Sırakaya, Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davayı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Sırakaya "Eğer Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının soykırım suçu olduğu yönünde karar alırsa, geçici tedbirler de dahil olmak üzere kararın uygulanması için harekete geçilmesi son derece önemli olacaktır" ifadesini kullandı.

'Farkındalık yaratma kampanyalarına katılımınızı rica ediyoruz'

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "bu krizin çözümüne yönelik çabalara başından beri aktif olarak katıldığını" savunan Sırakaya, partisinin Filistin ile İsrail arasında "adil ve kalıcı bir çözüm için iki devletli çözüm modelinin derhal hayata geçirilmesi" çağrısında bulunduğunu kaydetti.

"İsrail'in işgal altındaki Gazze Şeridi'nde 16 yıldır uygulamaya devam ettiği yasadışı abluka, çatışmalar derhal durdurulmazsa daha da kötüleşecektir. Bu nedenle kalıcı bir çözümün ancak 1967 sınırlarına dayalı, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi olarak bitişik bir Filistin Devleti'nin kurulmasıyla mümkün olabileceğine inanıyoruz" ifadelerine yer verilen mektupta, zorla yerinde edilmelerin kabul edilemez olduğu bildirdi.

Sırakaya mektubunda "Bu bağlamda dünyanın vicdanına seslenmek istiyor ve sizleri Filistin halkının haklı davasının yanında olmaya, İsrail saldırganlığına karşı sesinizi yükseltmeye, bölgede barış ve istikrarın sağlanması için gerekli önlemlerin alınmasına ve Gazze'de acilen ateşkesin sağlanmasına çağırıyoruz. Farkındalık yaratma kampanyalarına katılımınızı, adil ve kalıcı iki devlet vizyonuna ulaşmaya destek olmanızı ve artan insani yardım çabalarına katkılarınızı rica ediyoruz. Size en içten selamlarımızı gönderiyor, bölgede barışın tesisi ve daha fazla acı yaşanmasını önlemek için birlikte çalışmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz" diye belirtti/sol



Yeni yorum ekle