Erdoğan ve Reisi’den Filistin Mesajı

Çar, 24/01/2024 - 21:07

Türkiye'yi ziyaret eden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Beştepe'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geldi. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından Erdoğan ve Reisi, ortak basın toplantısı düzenledi.

Welayet News  - İki ülke arasında imzalanan anlaşmaların ardından ilk konuşmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. Reisi'nin, 3 Ocak'taki bombalı saldırı nedeniyle ertelendiğini hatırlatan Erdoğan, "Kirman'da 3 Ocak'ta meydana gelen menfur terör saldırısını lanetliyorum. Türkiye'nin terörle mücadelede İran'ın yanında olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.

"Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı" gerçekleştirdiklerini aktaran Erdoğan, "Bugün somut iş birliği alanları, Gazze ve işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan İsrail saldırıları başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldık. Terörle mücadele, enerji, ticaret, eğitime kadar konular hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Ülkelerimizin ve bölgemizin güvenliğini hedef alan PKK/PYD/YPG ve PJAK'a karşı iş birliğimizin daha da güçlendirilmesinin önemine değindik" diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak istediklerini dile getiren Erdoğan, "İran'la yıllık 30 milyar dolar ticaret hedefimiz bağlamında özellikle korona virüs salgını sonrasında ilerleme kaydettik. Bu kulvarda daha hızlı koşmamız gerektiğinin farkındayız. Sayın Cumhurbaşkanı ile atacağımız adımları ele aldık" ifadelerini kullandı.

İsrail'in Filistin'e saldırılarının son bulmasını istediklerini dile getiren Erdoğan, "Filistin meselesi Türkiye ve İran'ın odağında yer alıyor. Dışişleri Bakanlarımız dün New York'ta Filistin konulu oturuma katıldı. Gazzeli kardeşlerimizin güvenliğini ve refahını temin etmeye yönelik bakanlarımız gayretlerini sürdürdüler. 30 bin tondan fazla insanı 'yardım malzemesi gönderdik. İsrail'in Gazze'ye yönelik insanlık dışı saldırılarının bir an önce son bulması ve acil kalıcı barışa yönelik adımlar atılmasını ele aldık. Filistin'in haklı davasına desteğimizi tekrarladık, bu konuda iş birliği kararımızı tazeledik" dedi.

REİSİ: İKİ KARDEŞ ÜLKE OLARAK İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından konuşma yapan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, "Uzun yıllardır Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olduk. Bu ilişkileri daha üst seviyeye çıkarmak istiyoruz. Kardeş ülkeler olarak kapasitelerimizin çok daha yüksek olduğuna inanıyoruz. İlişkilerimizin seviyesi çeşitli alanlarda gelişebilir" şeklinde konuştu.

Ekonomi alanında da ilişkileri geliştirmek istediklerini dile getiren Reisi, "Ticaret hacmimizi 30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. İran İslam Cumhuriyeti'ndeki arkadaşlarımın çabaları, ticari alandaki girişimciler ve Türkiye Cumhuriyeti'ndeki yetkililerle inşallah beraber götüreceğiz. Doğal gaz, petrol olmak üzere dost ve kardeş ülke olan Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirme kararı aldık" dedi.

'TERÖR BATILI ÜLKELERİN DESTEĞİYLE FAALİYET GÖSTERİYOR'

"Diğer yandan terörizm, uyuşturucu, organize suçlarla ilgili iş birliğinde irademizi gösterdik" diyen Reisi, "Terörle mücadelede önemli adımlar attık. İran İslam Cumhuriyeti'nin terörizmle mücadele konusunda herhangi tereddütte bulunmamıştır. Biz terörle mücadelemizde çok şehit verdik. Amerikalılar alenen 'IŞİD'i biz kurduk' dediler. IŞİD bölgemizde birçok terör saldırısını üstleniyor. Bunlar Amerikalıların isteği, Siyonizm'in desteğiyle gerçekleşiyor. Terör Batılı ülkelerin desteği ile faaliyet göstermektedir. Terörizmle mücadelede iş birliği önemli. Türkiye ve bölge ülkelerinin güvenliği bizim güvenliğimizdir. Biz terörizmle mücadelede çok kararlıyız" ifadelerini kullandı.

'SİYONİST REJİMLE İLİŞKİLER KESİLMELİ'

İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırı ve katliamlarına değinen Reisi, "Bütün dünyada özgür insanları, uyanık vicdanları rahatsız eden en önemli sorun Filistin meselesidir. Dünyada hangi vicdan bu zulümden etkilenmeyebilir. İslam dünyasının birinci meselesi Filistin meselesidir. Daha doğrusu insanlık için en büyük meselenin bu olduğunu söyleyebiliriz. Siyonist rejimin bu yaptıkları Amerikalılar ve Batılı bazı ülkelerin desteğini görmektedir. Aslında Amerika bu cinayeti gerçekleştirmektedir. Uluslararası kuruluşlar, Birleşmiş Milletler ne yazık ki artık işlevini kaybetmiştir ve bu her şeyden daha üzücüdür" dedi.

"Türkiye ve diğer ülkelerle iş birliğimizin etkili olacağına inanıyoruz" diyen Reisi, "Siyonist rejime öyle bir tavır alınmalı ki caydırıcı olmalı. Siyonist rejim ile siyasi ve ekonomik ilişkileri kesmek, Siyonizm zulmüne son vermede etkili olacaktır. Sayın Erdoğan ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde iki taraf olarak Filistin davasını, direniş eksenini desteklemek hususunda, Filistin halkının hak ettiği hukukunun kendilerine verilmesi konusunda mutabıkız. Bu zulümleri uygulayanlar yargılanmalıdır. Filistin halkının kendi haklarını elde etmesi gerekiyor. Bütün çabalarımızı bu doğrultuda odaklayacağız. Gazze savaşı 100 günü geçti. İnanıyoruz ki Gazze halkı kazandı, kaybeden İsrail Siyonist rejimidir. Türkiye her zaman Filistin halkına desteğini açık bir şekilde beyan etmiştir. Türk halkının bu desteği takdire şayandır" şeklinde konuştu./duvar



Yeni yorum ekle