Financial Times: Türkiye’deki işletmeler için tehlike çanları çalıyor

Pa, 29/07/2018 - 10:19

Türkiye’deki son ekonomik gelişmeleri değerlendiren İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, dövizdeki kur artışı nedeniyle işletmeler için tehlike çanlarının çaldığı yorumunu yaptı.

Welayet News - FT’den Laura Pitel imzalı haberde Merkez Bankası’nın (MB) piyasaları çok ederek faiz oranlarını sabit tutmasının ardından Türk Lirası’nın yüzde 4.2 değer kaybettiği belirtildi.

Haberde şöyle dendi: “Sayın Berat Albayrak hızla artan enflasyonla mücadele sözü ve Türkiye’nin ‘piyasalarla savaşmayacağı’ garantisi vererek, atamasına yönelik kaygıları gidermeye çalıştı. Ancak MB’nin salı günkü kararı, Ankara’nın Sayın Erdoğan’ın geçen ayki seçim zaferi sonrası daha ortodoks bir para politikasına dönme sinyali vereceğine dair umutlara darbe indirdi.”

Liradaki düşüş sonrası tehlike çanlarının çaldığı, zayıflayan liranın enflasyonu tetikleme, borcu yüksek özel sektör üzerindeki baskıyı artırma ve hayati önemdeki yabancı sermayeyi caydırma riski olduğu da belirtildi.

Haberde, Japonya merkezli finansal holding şirketi Nomura’da, gelişmekten olan piyasalar ekonomisti olarak görev yapan İnan Demir’in görüşlerine de yer verildi.

Liranın zayıflamasının, şirketlerin ve bankaların bilançoları üzerinde büyük bir baskı oluşturacağını savunan İnan, “Yabancı alacaklıların Türkiye’de özel sektörün bilançosuna yönelik kaygıları muhtemelen sermaye akışının azalmasına yol açacak. Türk Lirası üzerindeki baskı daha da artacak. Bu nedenle Türkiye’nin kısır döngüde kilitlenme riski var” dedi.

Tags: 


Yeni yorum ekle