Pişo Dezai İş Adamı mı Mossad'ın Stratejik Ortağı mı?

Pa, 21/01/2024 - 22:47

İsrail casus teşkilatı Mossad'ın yakın arkadaşlarından Pişo Dezai, Devrim Muhafızları'nın Erbil'deki Mossad karargâhına düzenlediği füze saldırısında öldürülen en önemli isimlerden biriydi.

Welayet News  -  İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları Ordusu'nun Erbil'deki (Irak Kürdistan bölgesi) Mossad karargâhlarından birine düzenlediği füze saldırısında hayatını kaybeden en önemli isimlerden biri Pişo Dezai isimli bir iş adamıydı.

Pişo Dezai, Mossad casus ağıyla bağlantısı olan etkili kişilerden biriydi ve aynı zamanda İran İslam Cumhuriyeti'nin güvenliğine karşı hareket etmek için istihbarat ve operasyonel ekiplerin ağ oluşturması, desteklenmesi ve yönlendirilmesi gibi faaliyetleri olan Mossad'ın Erbil bölgesindeki paralı askerlerinden biri olan Kürdistan Özgürlük Partisi Genel Sekreteri Hüseyin Yezdan Penah ile yakın ilişkisi vardı.

Irak'ın Kürdistan bölgesinde Mossad ile işbirliği yapan diğer kişiler arasında TASA Elit ekibinin komutanı Ilan Nissim de var.

İlan Nissim, bölgedeki milisleri, terör gruplarını eğitmek ve Mossad'a ajan toplamakla görevli olup, genel merkezi Kürdistan Bölgesi'nde olup, kendisine bağlı kişi ve ekipler ülke içinde birçok operasyonu yönetmektedir.

Batı medyası onu "Kürt iş adamı" veya " Falcon Grup Holding sahibi" gibi unvanlarla tanıtmaya çalışsa da bazı medya kaynaklarında çıkan haberlere göre o İsrail'e petrol ihracatının önemli bir kısmı Irak'ın Kürdistan bölgesinden gerçekleştiriliyordu.

Dezai, Kürt basınında çıkan haberlere göre güvenlik, petrol, gaz, inşaat ve tarım alanlarında faaliyet gösteren Falcon Group'un sahibi ve kurucusuydu.

İlginç bir şekilde Falcon'un web sitesinde şirketin birçok uluslararası petrol şirketine güvenlik hizmetleri sağlamaya yönelik hizmet verdiğini belirtiliyor. Bu açıklama Falcon'un kurucusunun Irak Kürdistanı'nın güvenlik ve istihbarat teşkilatlarıyla derin bağlantılarını gösteriyor.

Bu güvenlik şirketi 2003 yılında Dezai tarafından kuruldu ve "Global Research" veritabanı 2016 yılındaki bir raporunda, bu şirketin o dönemde Irak Kürdistan Bölgesi'nin başkanı olan "Mesut Barzani" ve "Mesrur ​​Barzani" ve "Niçervan Barzani" ile derin bağlantılarını sundu.

Söz konusu raporda şunlar yer alıyordu: Falcon Company'nin yaklaşık 600 çalışanı var ve kuvvetlerinin çoğu ABD Ordusunun eski askerlerinden oluşuyor. Habere göre Falcon, CNN ve Fox News gibi Amerikalı medya muhabirlerine güvenlik hizmetlerinin sağlanmasında aktif rol oynadı.

Dikkat edilmesi gereken ilginç noktalar arasında Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'nun iki kıdemli askerin bu şirkette görevlendirilmesidir. "Falcon Group"un genel başkan yardımcısı olarak "Larry Milam"  görevlendiriliyor ve "Falcon Security Company" olarak bilinen Falcon Company'nin güvenlik biriminin genel müdürü olarak da "Gary Konder" ismi yer alıyor.

Falcon güvenlik şirketi, "Falcon Group’un petrol ve inşaat holdinginin iştiraklerinin bir parçasıdır. Bu güvenlik şirketinin, Mahmur kenti çevresindeki ana üssü aracılığıyla, Peşmerge güçlerine eğitim ve yönetim desteği sağlamanın yanı sıra, Amerikan güçlerinin Irak'taki varlığı sırasında Irak Kürdistanı'ndaki Peşmerge askeri güçlerine de lojistik destek sağladığını belirtmek de fayda var.

Rudaw haber ajansı, adı geçen holdingin 2015 yılında öldürülen Peşmerge mensuplarının ailelerine 1 milyon dolar bağışta bulunduğunu bildirdi.

Global Research veritabanında yer alan rapora göre bazı uzmanlar Falcon şirketinin doğrudan ABD'nin "Savunma İstihbarat Teşkilatı" ile bağlantılı olduğuna ve Irak'taki durumla ilgili bilgilerin büyük bir kısmını Pentagon'a sağladığına işaret ediyor.

Global Research o dönemde sunduğu raporlarında şunları iddia ediyordu: İran'ın bölgedeki nüfuzunun artmasının ardından Amerikan güçleri Irak'taki hedeflerine Iraklı Kürtler üzerinden ulaşmaya çalışıyor. Bu doğrultuda gözlerini Barzani ailesi ile ilişkiler kurmaya diktiler.

Marcopolis web sitesi de Falcon güvenlik şirketi ve bu şirketin kurucusu ve CEO'su hakkında şunları yazdı: Kürdistan Demokrat Partisi'nin Avrupa'daki siyasi kolunda çalıştıktan sonra Pişo Dezai, Peşmerge'nin rolünü koordine etmek için Şubat 2003'te Erbil'e döndü.

Bu raporda şunlar yer alıyordu: Irak diktatörü Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra Falcon güvenlik şirketini kurdu ve güvenlik eğitimi veren bir birim olarak çalıştı ve Amerikan koalisyonunun yeni hükümeti kontrol etmesine yardımcı oldu.

Bu raporda ayrıca şunlar yer alıyordu: Amerikan kuvvetlerinin Irak'taki varlığı sırasında Pişo Dezai onlarla güvenlik sağlayıcısı olarak yakın işbirliği içinde çalıştı. Örneğin, Washington Group’un Bayji ve Hadisah bölgelerindeki 250 kilometrelik enerji hattının korunması alanında bu firmanın güvenlik sağlayıcısı olarak çalıştı. Ayrıca bunun yanı sıra Falcon güvenlik şirketi, Amerikan kuvvetlerinin güvenlik sağlayıcısı olarak Ebu Gureyb hapishanesinin depolama alanı ve dağıtım merkezinin korunmasını da sağlamıştır.

Marcopolis'in web sitesi yayınladığı bir başka raporunda şunu yazdı: 26 Nisan 2014'te Falcon Group 10. yılını kutladı. Erbil'deki lüks otel "Divan"da gerçekleştirilen söz konusu etkinliğin konukları ve davetlileri arasında Kürdistan Bölgesi ve ABD'den çok sayıda yetkilinin isimleri göze çarpıyor.

Törende hazır bulunanlar arasında Irak Kürdistan Bölgesi'nden Neçirvan Barzani, Kerim Sancari, Nevzad Hadi ve Uluslararası Gayrimenkul (Marriott International) CEO'su Alex Kyriakidis ile ABD'nin Irak Başkonsolosu Joseph Pennington da vardı.

Tags: 


Yeni yorum ekle