Meksika ve Şili de İsrail'e Karşı Harekete Geçti!

Ct, 20/01/2024 - 10:46

Meksika ve Şili, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden (UCM) İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım savaşını "sivil hedeflere yönelik şiddetin artması" nedeniyle soruşturmasını istedi.

Welayet News  - Meksika Dışişleri Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) işgalci güçlerin potansiyel cezai sorumluluğu belirlemek için uygun forum olduğunu söyledi.

Açıklamada, Meksika ve Şili'nin "özellikle sivil hedeflere yönelik son dönemde artan şiddete ilişkin artan endişe nedeniyle" savaşı UCM'ye taşıdığı belirtildi.

Meksika, "Birleşmiş Milletler'in, UCM'nin yetki alanı kapsamında suç teşkil edebilecek pek çok olayı ayrıntılarıyla anlatan çok sayıda raporuna" atıfta bulundu.

Gazetecilere konuşan Şili Dışişleri Bakanı Alberto van Klaveren, ülkesinin nerede meydana gelirse gelsin "olası bir savaş suçuna ilişkin soruşturmayı desteklemekle ilgilendiğini" söyledi.

Lahey merkezli mahkeme, işgal altındaki Filistin topraklarında 2021 yılında işlenen olası savaş suçları nedeniyle İsrail hakkında soruşturma başlattı.

UCM savcısı Karim Khan, Kasım ayında yaptığı açıklamada, soruşturmanın artık 7 Ekim 2023'ten bu yana "düşmanlıkların ve şiddetin tırmanmasına kadar uzandığını" söyledi.

İsrail UCM'nin bir üyesi değil ancak Filistin'in 2015 yılında üye olmasıyla beraber, İsrail suçlarının soruşturulması yönünde çağrıda bulunuldu./milligazete



Yeni yorum ekle