"İran ulusal güvenliğiyle oynayanın elini keser"

Çar, 17/01/2024 - 12:26

Irak Araştırmaları Merkezi Direktörü Seyyid Muhammed Sadık el-Haşimi, İran’ın Suriye ve Irak’ta yürüttüğü terörle mücadele operasyonunu değerlendirdi.

Welayet News  - İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Mossad karargahına ve Suriye'nin bazı bölgelerindeki terör hedeflerine yönelik füzeli operasyon gerçekleştirdiği belirtildi.

Operasyonda Siyonist İsrail ve Mossad ile yakın ilişkileri olan, Irak savaşı sırasında güçlenen sözde iş insanı Peşrev Mecit Dizayi öldürüldü.

Devrim Muhafızları, Suriye'nin İdlib ve Kuzey Irak'ta Erbil'e atılan balistik füzelerin sayısını 24 olarak açıkladı.

Suriye'nin İdlib kentine 4 adet orta menzilli "Hayber Şiken" füzenin Huzistan eyaletinden ateşlendiği belirtilen açıklamada, Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentine 4 adet

Kirmanşah'tan, 7 adet de Doğu Azerbaycan'dan balistik füze ateşlendiği kaydedildi. Açıklamada, yine 9 adet çeşitli özellikte füzenin Suriye'nin farklı bölgelerine atıldığı ifade edildi.

Irak Araştırmaları Merkezi Direktörü Seyyid Muhammed Sadık el-Haşimi, Mehr Haber Ajansı’na verdiği röportjda İran’ın yürüttüğü operasyonu değerlendirdi.
Bu özel röportajın tam metni şu şekilde:

1-Devrim Muhafızları'nın İdlib ve Erbil'deki terör hedeflerine yönelik operasyonlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bence herhangi bir saldırıya karşı kendini savunmak İran'ın ve dünyadaki her ülkenin hakkıdır ve bu konu uluslararası yasalar ve BM Antlaşması tarafından da tanınmaktadır.

Düşmanlarının ve Siyonist İsrail’in çirkin planlarına karşı duran İran güvenliği hedef alınan tek ülkedir.

ABD’nin bölgede kurduğu casus yuvaları ve üsleri İran ve bölgenin güvenliğine yönelik saldırıların başlangıç noktası haline gelmiştir.

2-İran ile komşuları arasında anlaşmazlık yaratmak isteyen Siyonist-Batı ekseni bazı ülkelerde teröristleri barındırıp bölgeyi güvensiz hale getirmeye çalıştı. Sizce bu askeri operasyonun İran ile komşu ülkeleri arasındaki ilişkilere etkisi nedir?

Her zaman iyi komşuluk ilkelerine saygı gösteren İran, terör örgütü IŞİD'e karşı mücadelede komşu ülkelerine özellikle Irak’a destek vermiştir.
Amerika, İran’ın komşu ülkelerle ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerini derinleştirmesini istemiyor.

İran, Irak Kürt Yönetim Bölgesini işgal etmek isteseydi, Şehit Generak Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi el-Mühendis döneminde yürütülen IŞİD'e karşı mücadelede asla onlara destek vermezdi.  Mesut Barzani de İran’ın onlara destek vrdiğini itiraf etmiştir.

İran, Mossad ve CIA ajanlar ile teröristlerin Kuzey Irak’da yuvalanmaması için Erbil’i farklı diplomasi yöntemleriyle ikna etmeye çalıştı ancak Erbil'den olumlu yanıt gelmedi. Dolayısıyla Türkiye'nin Kuzey Irak’a müdahalesinin ve İran'ın bu bölgeye füze saldırısının sebebi Erbil hükümetidir.

3-Sizce Devrim Muhafızları'nın operasyonu teröristler için sürpriz mi oldu, yoksa İran’ın uyarılarını dikkate almamalarının bir sonucu muydu?

Bu eylem, Kuzey Irak’ta Mossad, CIA ve terör unsurlarının faaliyetlerini önlemeye çalışan İran’ın diplomatik çabalarının ardından yapıldı. Maalesef İran İslam Cumhuriyeti'nin çabaları sonuç veredi ve askeri yöntemle karşılık vermek zorunda kaldı.

4-Devrim Muhafızları Ordusu’nun bölgedeki terör hedeflerine yönelik askeri operasyonlarının en önemli mesajı nedir?

İran İslam Cumhuriyeti’nin yürüttüğü güçlü operasyon aracılığıyla verdiği mesaj şudur: İran ulusal güvenliği ve kaderiyle oynayanın elini keser.
Bence bu operasyon komşu ülkelere ‘’bölge düşmanlarının casus yuvası olmaması’’ gerektiği mesajını verdi.(Mehr)

Tags: 


Yeni yorum ekle