Pakistan Başbakanı: İran ile İlişkileri Güçlendirmek İstiyoruz

Çar, 17/01/2024 - 11:43

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Davos Zirvesi oturum aralarında Pakistan Geçici Hükümeti Başbakanı Anvarul Hak ile bir araya gelerek istişarede bulundu.

Welayet News  - İran Cumhurbaşkanının selamlarını Pakistan Başbakanına ileten Emir Abdullahiyan, İran ile Pakistan arasındaki ilişkilerin derin ve tarihi olduğunu belirterek İran'ın iki ülke arasındaki ilişkileri olabildiğince genişletmeye hazır olmasını vurguladı. İran cumhurbaşkanının son toplantısına işaret etti ve bu toplantıyı iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine yardımcı ve önemli bir toplantı olarak nitelendirdi.

İran Dışişleri Bakanı iki ülke arasındaki ilişkilerin artan gidişatından duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi: İki ülke liderlerinin hedefi ticari ilişki hacmini 5 milyar dolara çıkarmak olup, mevcut ticari ilişkilerin 2,5 milyar dolar olduğu dikkate alındığında ortak çabalarla ortak hedeflerle ilerlenmesi gerekiyor.

Emir Abdullahiyan, iki ülkenin sınır ticaretinin güçlenmesini memnuniyetle karşıladı ve şunları söyledi: İran, Pakistan'la enerji, petrol, gaz ve elektrik alanlarında işbirliğini güçlendirmeye hazır.

İran Dışişleri Bakanı, hem halklar arası ilişkilerin kolaylaştırılması hem de İranlı ve Pakistanlı işadamları arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla Tahran ile İslamabad arasında ortak ve direkt uçuş hattının kurulması gerektiğini vurguladı.

İran’ın Dışişleri Bakanı, Kirman'da Gülizar-ı Şüheda mezarlığında gerçekleştirilen son terör saldırılarına  ilişkin olarak başsağlığını ilettiği için Pakistan'a teşekkürlerini iletti. Terörle mücadele konusunu iki ülkenin dikkat ettiği önemli konulardan biri olarak değerlendirdi ve incelikle takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu alanda iki ülkenin ilgili tarafları arasında geçmişte varılan mutabakatların uygulanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Gazze krizine değinen Emir Abdullahiyan şunları söyledi: Filistin kaynaklı kriz bölgeye yayılıyor ve Siyonist rejimin Gazze'ye yönelik savaşının sona erdirilmesi için İran ve Pakistan'ın da aralarında bulunduğu İslam ülkelerinin çabalarının arttırılması gerekiyor.

İran Dışişleri Bakanı şunu vurguladı: Bölgedeki istikrarsızlığın çözümü, Gazze'ye yönelik savaşın derhal durdurulmasıdır. Herkes, Filistinlilerin Birleşmiş Milletler'in yardımıyla kendi geleceklerini belirlemesi adına yardımcı olmalıdır.

Emir Abdullahiyan sözlerine şöyle devam etti: Amerikalılar durumu istedikleri gibi yönetebileceklerini sanıyorlar ama savaşta her şey olabilir.

Pakistan Başbakanı Anverul Hak, İran’ın Cumhurbaşkanına sıcak selamlarını ileterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok önemli olduğunu belirtti ve İslamabad'ın Tahran'la ikili iş birliğini güçlendirme arzusunu dile getirdi.

Pakistan ve İran'ın bölgede ortak zorluklarla karşı karşıya kaldığını belirterek, Kirman'daki son terör saldırısına vurgu yapan Anvarul Hak ülkesinin İran'a karşı yeniden başsağlığı mesajlarını ilettiğini ve acısını paylaştığını ifade ederken, bu tür terör tehditlerini sınırlandırmak için iki ülke arasında ortak çaba ve işbirliğinin gerekliliğini vurguladı.

Pakistan Başbakanı,Gazze kriziyle ilgili olarak ise, Gazze'de vatandaşların, çocukların ve kadınların öldürülmesini haksız bir suç olarak nitelendirerek, ateşkes sağlanması ve insani yardımların gönderilmesi için bir koridor oluşturulması gerektiğini vurguladı./tesnim



Yeni yorum ekle