Jerusalem Post: Güney Afrika'nın soykırım davası sadece başlangıç

Pt, 15/01/2024 - 08:05

Jerusalem Post gazetesinde yer alan makalede, Güney Afrika'nın İsrail hakkında Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı soykırım davasının Tel Aviv'in Gazze'deki saldırılarını durdurmaya sebep olabileceği değerlendirmesi yapıldı.

Welayet News  - Jerusalem Post gazetesi, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açtığı davanın Tel Aviv soykırımla suçlanmasına neden olmasa da Gazze savaşının sona ermesi konusunda itici bir güç olacağını yazdı.

Gazetede yer alan makalede, "İsrailli siyasetçiler tarafından 7 Ekim'den bu yana yapılan sorumsuz açıklamalar, Gazze Şeridi'nde askerler tarafından çekilen video ve resimler ve Güney Afrika'nın bir şeylerin peşinde olduğuna dair gözden kaçan uyarı işaretleri ile ilgili," denildi.

İsrailli hukukçuların Güney Afrika tarafından sunulan ifadelerin çoğunun karar mercii olmayan kişilerden geldiği, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın yaptığı açıklamaların 'bağlamından koparıldığı' savunmasını yaptığı anımsatılan makalede, "Ne yazık ki, içinde yaşadığımız dünyada sunulan bu açıklamalar yeterli olmayabilir. Uluslararası kurumlar ülkeler arasında arabuluculuk yapmak için vardır. Çatışmaların olmadığı bir dünyanın uluslararası kuruluşlara ihtiyacı yoktur. Bunun da ötesinde, Gazze'deki savaş dünya genelinde güçlü duygular uyandırdı. Mahkemenin söz sahibi olma fırsatından geri adım attığını görmek zor," değerlendirmesi yer aldı.

Bunun yanı sıra makalede, Lahey'in işgal rejiminin soykırım suçu işlediği suçlamasını kabul etmesinin zor olduğu, fakat Tel Aviv'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını durdurması yönünde kolaylıkla bir emir ya da ihtiyati tedbir kararı açıklayabileceğine işaret edildi.

Makalede, "Ayrıca başka bir şey daha var. Güney Afrika ekibinin iyi hazırlanmış sunumuna tanık olduktan sonra, önümüzdeki haftalarda İsrail'i başka nelerin beklediğini ancak merak edebiliriz," ifadeleri kullanıldı.



Yeni yorum ekle