Blinken'dan Erdoğan ve Fidan'a: İran ve ortaklarına baskı yapın!

Pt, 08/01/2024 - 10:23

Amerikan medyası, rejimin Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ın Türk yetkililerle yaptığı görüşmelerde Gazze savaşı ile İsveç’in NATO üyeliği konularının ele alındığını bildirdi.

Welayet News  - Associeted Press haber ajansı, Amerikan Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in Türkiye ziyaretiyle ilgili haberinde görüşmelerin gündemiyle ilgili olarak şunları ifade etti:

“Blinken İstanbul'da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Türkiye ve diğerlerinin, özellikle İran ve vekilleri üzerinde nüfuz oluşturmak, gerilimi azaltmak, Gazze'ye insani yardım dağıtımını hızlandırmak ve savaş sonrası Gazze'nin yeniden inşası ve yönetimi için planlama başlatmak için neler yapabileceği konusunda görüşmelerde bulundu.”

Haberde Amerikan Dışişleri Bakanlığının Blinken'in Erdoğan'la görüşmesini özetleyen bir açıklama yayımladığı belirtildi.

Habere göre Amerikan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında Blinken’in Türkiye’deki temaslarında çatışmanın yayılmasını önlemek, İsrail'in güvenliğini garanti altına almak ve bir Filistin devletinin kurulmasını ilerletmek için kapsamlı ve kalıcı barış çabalarının gerekliliği vurgulandı.

Blinken ayrıca ABD'nin, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasına verdiği önemi de vurguladı.

Habere göre bir Türk yetkili, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Blinken'e İsrail rejiminin Gazze'de artan saldırganlığının bölge için bir tehdit olduğunu ve derhal ateşkes ilan edilip kesintisiz insani yardım sağlanması çağrısında bulunduğunu söyledi.

Konuların hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkiliye göre Hakan Fidan, iki devletli çözüm müzakerelerinin "mümkün olan en kısa sürede" başlaması gerektiğini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin F-16 savaş uçağı filosunun modernizasyonu talebinin sonucunu beklediğini de belirterek, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasının TBMM'nin elinde olduğunu vurguladı. (YDH)



Yeni yorum ekle